U fokusu

kriminalizacija pobačaja

Žrtva silovanja u Salvadoru osuđena na 30 godina zatvora jer je rodila mrtvorođenče

Žrtva silovanja u Salvadoru osuđena na 30 godina zatvora jer je rodila mrtvorođenče

Las17/Facebook

Tinejdžerica iz Salvadora koja je preživjela silovanje osuđena je na 30 godina zatvora nakon što je rodila mrtvorođenče.

19-godišnja Evelyn Beatriz Hernandez Cruz iz malog sela na istoku Salvadora osuđena je zbog toga što nije tražila antenatalnu skrb (zdravstvenu skrb za trudnice) te je time, prema mišljenju suda, uzrokovala smrt djeteta.

Srednjoškolka Hernandez rodila je u toaletu u travnju 2016. nakon što je dobila snažne bolove u leđima i trbuhu. Do tog trenutka nije znala da je trudna, a bila je u trećem tromjesečju trudnoće. Prethodnih je mjeseci više puta bila silovana od strane člana jedne bande.

Sutkinja je prihvatila tvrdnje tužitelja da Hernandez nije tražila antenatalnu skrb zato što nije željela dijete te da je bacila fetus u WC školjku želeći ga ubiti.

Hernandez tvrdi da je shvatila da je rodila tek naknadno, kad ju je majka odvela u bolnicu s teškim bolovima u trbuhu. Uhićena je nakon što je policija pronašla fetus u toaletu. Provela je tjedan dana lisicama vezana uz bolnički krevet dok je bila liječena od anemije i infekcije mokraćnog sustava i od tada je bila u pritvoru.

U Salvadoru, jednoj od pet zemalja u kojima je pobačaj zabranjen u svim slučajevima, desetine uglavnom mladih siromašnih žena zatvorene su zbog ubojstva nakon što su pretrpjele ginekološke komplikacije.

Pobačaj je u Salvadoru kriminaliziran prije 20 godina nakon što su zakonodavci_ke iz različitih dijelova političkog spektra glasali_e za ukidanje reproduktivnih prava žena bez javne rasprave. Reforma iz 1997. godine donesena je nakon kampanje male skupine snažnih anti-choice grupa povezanih s Katoličkom crkvom, piše Guardian. Najmanje 129 žena je optuženo i suđeno pod tim zakonom izmedu 2000. i 2011. godine, dok je 26 žena optuženo za ubojstvo i zatvoreno. 

Aktivistkinje iz Las17, kao i do sad, prate slučaj i bore se oslobađanje Evelyn Beatriz Hernandez Cruz.