U fokusu

Vlada, crkva i anti-choice organizacije

Pobačaj u Rusiji: Samostalno zaključite da ste nemoralne

Pobačaj u Rusiji: Samostalno zaključite da ste nemoralne

Libela

Uvođenje civilnog braka, olakšanih rastava braka, jednakih plaća za jednak rad, legalnog pobačaja te dostupnih jaslica i vrtića. Govorimo o Sovjetskom Savezu nakon Revolucije, ranih 1920-ih godina. Dekriminalizirano nasilje prema ženama, nacionalizam i pritisak na žene da sudjeluju u demografskoj obnovi, obvezni period čekanja prije pobačaja i pokušaji uvođenja potpune zabrane pobačaja, molitelji s performansima koji sadrže cipele ‘nerođenih’ po ulicama. Govorimo o Rusiji danas.

Sovjetski Savez bio je prva država na svijetu koja je 1920. godina legalizirala pobačaj u svim okolnostima, sljedećih je godina došlo do određenih restrikcija pa čak i do zabrane u doba Staljina između 1936. i 1955. godine, a danas je službeno legalan na zahtjev do 12. tjedna trudnoće. Ono što ga čini sve nedostupnijim jest obvezni period čekanja pobačaja, pristrana savjetovanja i sve veći i organiziraniji napad ruskih moliteljskih organizacija i crkvenih vođa na pravo žene da odluči želi li roditi ili ne.

 

Samo samostalno

Kao i slučaju drugih zemalja, na primjer Makedonije u kojoj su se naposljetku neokonzervativne organizacije uvukle u bolnice na savjetničku poziciju, ograničavanja prava žena u Rusiji usko su povezana s nacionalizmom i brigom o demografskom rastu. Tijekom 2000-ih briga za stalni pad stanovništva raste, a to se reflektira na Zakon o pobačaju iz 2011. godine, koji uvodi obvezan period čekanja prije pobačaja. Period čekanja varira od dva do sedam dana – 48 sati mora čekati žena koja je između četvrtog i sedmog tjedna trudnoće te jedanaestog i dvanaestog tjedna trudnoće, a sedam dana obveznog čekanja rezervirano je za žene između osmog i desetog tjedna trudnoće.

Istim zakonom propisano je da svi pružatelji usluge pobačaja moraju iskoristiti 10 posto bilo koje vrste oglašavanja kako bi upozorili na opasnosti koje sa sobom nosi pobačaj te je zabranjeno o pobačaju govoriti kao o sigurnom medicinskom zahvatu. Sve s ciljem, naravno, “zaštite zdravlja žena”. U isto je vrijeme supruga tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Svetlana Medvedeva pokrenula nacionalnu kampanju “Daj mi život”, koja je predstavljena kao “tjedan bez pobačaja”. Kampanja je bila vezana uz Dan obitelji, ljubavi i vjernosti, praznik koji je ustanovila sama Medvedeva u suradnji s Ruskom pravoslavnom crkvom.  (Sjećate li se možda premijera Hrvatske Tima Oreškovića i njegove supruge Sanje Orešković, koja je 2016. godine na prvom Markićkinom tzv. Hodu za život izjavila: “Svaka razborita osoba treba podržati inicijativu ‘Hod za život'”?)

Rusko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdalo je još 2010. godine Smjernice o psihološkom savjetovanju prije pobačaja, za koje Centar za reproduktivna prava kaže kako im je cilj smanjiti pristup medicinskoj usluzi pobačaja kroz pružanje pristranih i stigmatizirajućih informacija. Smjernice opisuju pobačaj kao “ubojstvo živog djeteta”, a ženu s neželjenom trudnoćom kao neodgovornu. Savjetnike_ce, stoji u izvještaju Centra, upućuje se da kod žena probude “majčinske osjećaje”, objasne joj koliko je pobačaj “nemoralan i okrutan” te da ju “dovedu do samostalnog zaključka da, ako se dijete rodi, to znači da se mogu pronaći sredstva za podizanje tog djeteta”. 2013. godine amandmanima na Zakon o zdravstvenoj skrbi zabranjeno je oglašavanje pobačaja.

 

Svaki život je svet, ali rođeni bi život morali_e moći mlatiti

Nacionalizam i opsjednutost demografijom idu ruku pod ruku s politikom vjerskih vođa i anti-choice organizacija. U Hrvatskoj su to, između ostalih, Vigilare i U ime obitelji, u Rusiji je to jednostavno nazvana organizacija “Za život”. Ove godine u kolovozu organizacija, koja se sastoji od 160 manjih grupa, održala je osmi “Međunarodni festival društvenih tehnika za zaštitu obiteljskih vrijednosti” u Moskvi i objavila da ima već milijun skupljenih potpisa za potpunu zabranu pobačaja. Anastasia Meshennikova, jedna od koordinatorica tog neokonzervativnog pokreta zapitala se tom prilikom što bi se dogodilo da imaju još i potporu Vlade, s obzirom na sve što su postigle_i tek tako okupljene_i oko jedne ideje. A potporu vladajućih elita očito imaju. Prošle godine, kad je njihovu peticiju za zabranu pobačaja potpisao šef pravoslavne crkve, ruska Pravobraniteljica za djecu Anna Kuznetsova, na primjer, javno se založila za isključivanje pobačaja iz državnog zdravstvenog osiguranja.

Posljednje što su izveli_e jest polaganje 2,000 pari cipela u moskovskom parku 14. rujna. Svaki par cipela, pogađate, predstavlja pobačeni fetus, a projekt se zove “Da su barem oni mogli ići u školu”. Tijekom akcije nošen je transparent s citatom trenutnog ruskog predsjednika Vladimira Putina: “Demografija je životno pitanje… Ili ćemo nastaviti postojati, ili nećemo”.  

To najbolje zna ruski patrijarh Kiril. Početkom 2015. godine zatražio je od ruske Dume zakonsku kampanju protiv pobačaja. Pet mjeseci nakon dogodio se (zasad) bezuspješan pokušaj dodatne zabrane pobačaja, kad je dio parlamentaraca_ki došao s prijedlogom Zakona po kojem bi žene morale obaviti obvezni ultrazvuk jer “prema statistikama, do 80 posto žena promijeni odluku o pobačaju kad vide svoje dijete na zaslonu”. U isto je vrijeme arhimandrit Ruske pravoslavne crkve parlamentarnoj Komisiji za zaštitu obiteljskih vrijednosti savjetovao da zabranu pobačaja postavi kao zakonski prioritet. “Pobačaj mora biti izjednačen s ubojstvom“, rekao je Komisiji. Osvrnuo se tad i na zakon koji zabranjuje zlostavljanje djece, tj. udaranje i fizičko discipliniranje djece. “Ne smijemo dopustiti zabrane tradicionalnog odgoja u kršćanskoj obitelji i bilo kakve pokušaje da djeca budu jednaka roditeljima”, rekao je.

 

Rusija je u lipnju 2013. godine kriminalizirala akt informiranja djece o tome da LGBT osobe postoje te da je homoseksualnost jednaka heteroseksualnosti; u svibnju 2015. dio ruskih parlamentarnih zastupnika_ca izradio je nacrt novog Zakona o pobačaju koji bi, između ostalog, uveo obvezni ultrazvuk prije pobačaja; u siječnju 2017. Rusija je dekriminalizirala nasilje prema ženama kad ono ne uzrokuje “ozbiljne tjelesne ozljede” i kada se događa “samo jednom godišnje”. U rujnu 2017. godine religijski fanatici izvode performanse s cipelama “nerođenih” po parkovima, a ruska vlada u planu za razvoj zdravog načina života najavljuje kampanju protiv pobačaja u ožujku 2018. godine.  

Ostanimo informirane da bismo se bolje pripremile za razvoj hrvatske verzije ludila.  

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.