Prozor u svijet

12.06.2013. 19:39:50 - David Badash (thenewcivilrightsmovement.com/)

Jednoglasno usvojeno

U Rusiji zakonom postaje ilegalno reći kako gej osobe postoje

Dana 11. lipnja 2013. godine, ruski parlament Duma imao je zakazano izglasavanje zakona iniciranog od strane predsjednika Vladimir Putina, koji kriminalizira akt informiranja djece o tome da postoje gay osobe te da je homoseksualnost jednaka heteroseksualnosti. Kao sankciju, zakon obuhvaća novčanu kaznu, zatvor i čak deportaciju! Zakon je usvojen na jučerašnjoj sjednici, jednoglasno, s 434 glasa za i niti jedan glas protiv.

"Zakon omogućava novčano kažnjavanje ruskih državljana uključenih u ikakvu propagandu ne-tradicionalnih seksualnih preferencija, dok stranim državljanima prijeti uhićenje i trenutna deportacija", piše The Independent.

U proteklih par tjedana dogodila su se dva ubojstva u kojima je homofobija u najmanju ruku igrala neku ulogu. Širom interpretacijom ovog zakona vidi se mogućnost kriminaliziranja savjetovališta za gay tinejdžere/ice ili savjetovališta koja služe informiraju o sigurnom seksu, te njihovo zatvaranje.

Izglasani zakon stupa na snagu već krajem mjeseca, s time da još ide na usvajanje u Gornji dom i na potpis predsjednika Putina, no nije sporno da će se cijela situacija glatko odviti.

Nekoliko je regija već usvojilo sličan zakon, a ovim zakonom zastupnici Putinove stranke Ujedinjena Rusija odlučili su stati na kraj "gay propagandi" na nacionalnoj razini.

Zakon definira nebulozan koncept "širenja informacija namijenjenih formiranju ne - tradicionalne seksualnosti među djecom, sugerirajući da je takvo ponašanje privlačno, i lažno ga izjednačavajući (misli se na ne-tradicionalno seksualno ponašanje) s tradicionalnim seksualnim ponašanjima".

"Gay aktivistkinje/i su se okupili/le ispred parlamenta prije samog izglasavanja i poljubile/li javno, iako nadjačane podržavateljima/icama zakona, koji/je su nosili/le neke religijske simbole", prenosi AFP.

Glasnogovornik policije izjavio je kako je njih dvadesetak uhićeno u naguravanjima.

"Tradicionalni seksualni odnosi su odnosi između muškarca i žene", rekla je jedna od autorica zakona, Yelena Mizulina, inače političarka ljevice bliske Kremlju. "Ti odnosi trebaju posebnu zaštitu Vlade".

Zakon u ovom obliku, obliku koji direktno zadire u jednu od temeljnih sloboda- slobodu govora, predstavlja presedan u suvremenom svijetu. Naravno da postoje zemlje koje oduvijek imaju slične zakone, no one su uglavnom teokratskog uređenja i ne smatra ih se dijelom suvremene zapadne civilizacije. S Rusijom je oduvijek bio problem gdje ona pripada, tako velika i bitna, bogata, malo u Europi i Aziji... No smatram da je sada sigurno - Rusija je srednjovjekovno carstvo, a renesansa se ne nazire na horizontu.

Prevela i prilagodila Iris Duka 

Tagovi: hobofobi, homofobija, lgbt prava, ljudska prava, putin, rusija, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

Mrki:
Evo tko su uzori našim katolibanima.
12.06.2013. 22:29
zlatan:
Autor je malo pretjerao kada je ustvrdio da je Rusija srednjevjekovno carstvo, ipak je to obično laprdanje. No radi istine treba reći sljedeće. Za razliku od zapadog dijela Europe, koja je stoljećima krvavo progonila muške homoseksualce, počelo je to sa franačkim kraljem Karlom Velikim u 9.stoljeću pa nadalje, a znamo da su idućih stoljeća mnogi gejevi skončali na lomačama diljem Europe. Zemlja koja je najdulje za dokazani analni koitus između muškaraca imala smrtnu kaznu bila je V.Britanija, sve do 1860.godine. A Ruska carevina kriminalizirala je homoseksualnost tek 1835., a nakon Oktob.revolucije 1917god., za novu sovjetsku vlast homoseksualnost je bila legalna sve do 1934, kada opet postaje ilegalna. Nije tako crno kao što tu piše, ali ovaj novi zakon nije na čast suvremenoj Rusiji. Jasno je samo jedno. Ovo je samo jedan od načina kako pažnju javnosti skrenuti sa ozbiljnijih problema. Jer i kod nas je javnost pohitala potpisati za zaštitu obitelji, a kada se ljude izbacuje na ulicu koga briga.
13.06.2013. 00:30
zlatan:
U prilog mojoj tvrdnji da u nekadašnjoj Carevini Rusiji ili kasnijem SSSR-u nisu tako okrutno proganjali homoseksualce kao zapadna Europa, vidi se u sljedećem. Ruski skladatelj Čajkovskij i britanski pjesnik Oscar Wilde, bili su suvremenici, druga polovina 19-stoljeća. Wilde je završio na robiji zbog homoseksualnosti, a Čajkovskom je cijeli Sankt Peterburg znao da je gej, pa mu se ništa nije dogodilo.
U novije doba imamo slučaj britanskog matematičkog genijalca Alana Turinga, koji je 1952.god., osuđen na kemijsku kastraciju zbog homoseksualnosti, pao u depresiju zbog toga, te dvije godine kasnije 1954, navodno počinio samoubojstvo (pojeo jabuku punu cijankalija).
Paralela s tim je sljedeća. Staljin je te 1952.god., bio još živ umro je 1953, pa ipak u tadašnjem SSSR-u nisu kemijskim putem kastrirali svoje gejeve. Točno je da su neki bili osuđeni zbog toga na dvije godine zatvora, ali to je bilo rijetko.
13.06.2013. 00:51
:
Čajkovskom se nije dogodilo ništa - osim što je pod pritiskom kolega bio prisljen popiti vodu zaraženu kolerom, i faktički izvršiti samoubojstvo, zbog svoje homoseksualnost koja je bila postala javnom tajnom.
16.06.2013. 19:27
zlatan:
Gospon OPRAH...itd, te 1893 god. u Sankt Peterburgu harala je kolera, ipak je bilo 19-to stoljeće. Postoji verzija da je Čajkovskij namjerno popio vodu koja se nije smjela piti. To je jedna od brojnih urbanih legendi, nedokazanih. Čajkovskij je patio od psihičkih problema, kao mnogi umjetnici uostalom. A neke legende kažu da je vodu popio zbog toga jer je neki veliki orkestar tako loše izvodio neko njegovo djelo, da je zbog toga doživio psihičko rastrojstvo i namjerno popio tu vodu.
Bilo kako bilo, gledano kroz povijest, zapad Europe daleko je svirepije i okrutnije progonio mušku homoseksualnost, a dobronamjerna osoba to sve može pronaći na internetu.
19.06.2013. 17:11
Tomislav:
@zlatan, pišete stvari koje nemaju nikakve veze sa sadašnjom situacijom, klasični "Post hoc ergo propter hoc" argumenti da Rusija danas nije tako loša. Ne trebaju nam lekcije iz povijesti... današnja Rusija mlati LGBTQ osobe po svojim ulicama i situacija je katastofalna. To traba promatrati sa gađenjem te to ne slaganje i pokazati, bilo bojkotom, bilo nečim drugim, i tu nema više nikakve rasprave. Mogu shvatiti da svijet sporo napreduje, ali da jedna Rusija napravi takav korak unazad, to ne mogu shvatiti, odvratno.
18.08.2013. 00:13
zlatan:
TOMISLAVE, mlate gejeve diljem Svijeta nije to ništa novo. Samo da podsjetim na nedavne demonstracije u Francuskoj protiv ozakonjivanja istospolnih brakova. Godine 2009, upoznao sam dva mladića iz Rusije, gej partneri, putovali su po Europi. Pa i Hrvatskoj. Iz njihovih priča nisam shvatio da su jako maltretirani u svojoj sredini, a živjeli su zajedno. U Sankt Peterburgu, jedan je rođen tu, a drugi je iz zapadnog Sibira doselio u Peterb. Ovaj zakon neće nikoga kažnjavati samo zato jer je gej, dobronamjerna osoba jasno vidi tu razliku. Problem je kako će se tumačiti što je to gej-propaganda? Ali nema ništa od toga. Mislim ako su ona dva tipa iz Skt.Petrburga još zajedno, i dalje će živjeti normalno.
18.08.2013. 01:19

Iz drugih medija

AEM