U fokusu

Nasilna borba protiv pobačaja

Tri osobe poginule u napadu na Planned Parenthood

Tri osobe poginule u napadu na Planned Parenthood

Pucnjava u klinici Planned Parenthooda u Colorado Springsu rezultirala je s troje mrtvih, od kojih su bila dva civila i jedan policajac, a osumnjičeni za pucnjavu, Robert Lewis Dave, trenutno je u pritvoru. Nakon pucnjave, osumnjičeni je izrazio različite stavove protiv pobačaja i vlade tijekom privođenja. Uz troje mrtvih, još je devet osoba ozlijeđeno tijekom incidenta koji je trajao pet sati prije nego što se osumnjičeni predao, a mnogi su ljudi bili zarobljeni unutar zgrade.

Klinike Planned Parenthooda već su bile metom napada usmjerenih protiv pobačaja. Direktorica Planned Parenthood, Vicki Cowart, rekla je kako je njihova primarna briga u ovoj situaciji briga za sigurnost njihovih pacijenata/ica, osoblja i policajaca. Dodaje kako motiv napada nije poznat, no da su stalni protesti protiv prava na pobačaj oko klinika stvorili otrovnu atmosferu koja pogoduje ovakvim tragičnim događajima.

Planned Parenthood je nedavno bio u fokusu nakon što su u javnost izašle iscenirane snimke razgovora zaposlenika/ica o prikupljanju fetalnog tkiva za medicinska istraživanja, što je anti-choice organizacija lažno predstavila kao prodavanje fetalnog tkiva za profit, što je ilegalno. Nakon istrage, sve su optužbe protiv Planned Parenthooda odbačene.

Ova će situacija samo dodati ulje na ionako već vatrenu debatu oko prava na pobačaj u Americi, koja se u posljednje vrijeme sve više zaoštrava. Dok pro-choice aktivisti/kinje naglašavaju pravo žene na samostalno odlučivanje o vlastitom tijelu i ovakve napade s pravom nazivaju oblikom terorizma, anti-choice skupine i pojedinci/ke ne samo da se protive legalnom i sigurnom pobačaju, već ovakve napade pozdravljaju i opravdavaju, što je u najmanju ruku ironično – bore se za “nerođeni život”, ali samo do trenutka kad taj život ne postane osoba.

U nastavku su reakcije protivnika/ica pobačaja na Twitteru. Ako se nakon ovoga i dalje smatraju borcima/borkinjama za život, trebali/e bi malo posložiti prioritete.

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}