U fokusu

Napadi na reproduktivna prava i zdravlje

Optužbe protiv Planned Parenthooda pokazale se višestruko pogrešnima

Optužbe protiv Planned Parenthooda pokazale se višestruko pogrešnima

Pet je američkih država zaključilo istrage zbog optužbi na račun Planned Parenthood Federation of America (PPFA) i svaka je istraga pokazala da nije bilo nikakvih kaznenih radnji. Istrage su bile potaknute falsificiranim i zavaravajućim videima kojima se lažno optuživalo PPFA da prodaje fetalno tkivo.

Predstavnici državnih tijela iz Georgije, South Dakote, Floride, Indiane i Massachusettsa pojedinačno su potvrdili da niti u jednoj državi nisu prekršeni nikakvi zakoni.

“Vrlo je zabrinjavajuće da su zbog lažnih videa četiri države – Arizona, Utah, Alabama i Louisiana – požurile s prestankom financiranja klinika Planned Parenthooda, uzrokujući tako štetu samim ženama, osobito onima s niskim socio-ekonomskim statusom, i to onemogućavanjem pristupa ključnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekla je Eleanor Smeal, predsjednica Feminist Majority Foundationa.

Istraga Planned Parenthooda uslijedila je nakon objave vrlo modificiranih, zavaravajućih videa koji su lažno sugerirali da PPFA profitira od donacije fetalnog tkiva, a koje je objavila anti-choice skupina koja samu sebe naziva Center for Medical Progress. Sada su stručnjaci, uključujući i istraživačkog reportera za FBI, diskreditirali videe u formalnom izvještaju za Kongres.

Istraživanja koja uključuju fetalno tkivo, kao važno područje rada koje je dovelo do brojnih medicinskih uspjeha i napretka, poput polio cjepiva, samo je malen dio onoga što PPFA radi. U svega jedan posto zdravstvenih centara Planned Parenthooda u SAD-u postoji opcija donacije fetalnog tkiva, i to u samo dvije države: Washingtonu i Californiji.

Mnogi smatraju da su napadi na Planned Parenthood samo početak pokušaja anti-choice aktivista da ograniče pristup pobačaju u cijelom SAD-u. Potpredsjednica PPFA-a Dawn Laguens rekla je NPR-u: “U potpunosti se radi o njihovoj agendi da onemoguće siguran, legalan pobačaj, da unište reproduktivnu zdravstvenu zaštitu za žene, kao i sam Planned Parenthood, koji se bori upravo za takve stvari”.