U fokusu

'dovoljno jednake'?! e, pa nije dovoljno!

Ujedinjene u borbi za zaustavljanje rata protiv žena

Ujedinjene u borbi za zaustavljanje rata protiv žena

UNITEWOMEN.ORG pokret organizirao je u subot, 28. travnja, čak 54 prosvjedna skupa u gradovima diljem SAD-a.  Žene i muškarci okupili su se u maršu za obranu ženskih prava i ravnopravnosti spolova.

Zar u Americi? Nisu li ondje žene dovoljno jednake, više jednake nego drugdje u svijetu?

“Ovo nije natjecanje; ne takmičimo se s drugim ženama u borbi za slobodu i sigurnost od nasilja. Ovakve su usporedbe neprihvatljive i nebitne, žene su građani i kao takve trebale bi imati sva prava i privilegije građana. Trebale bismo. Ali mi to nemamo”, piše feministica Soraya Chemaly za The Huffington Post.

UNITEWOMEN.org i njihovi pobornici slažu se kako Američki kongres pod okriljem desničara vodi ono što bez okolišanja zovu legislativnim ratom protiv žena. Republikanci koji su progovorili o toj problematici, otpisali su je kao izmišljotinu, ali činjenice govore suprotno. 

U Arizoni je tako odnedavna na snazi zakon koji liječnicima dopušta da pacijenticama prešute problematičnu trudnoću ukoliko smatraju da će na taj način spriječiti pobačaj. Zakon ih također štiti od potencijalne tužbe, osim u slučaju smrti pacijentice. Slične odredbe i zakoni uključuju prijedloge koji će povećati poreze na pobačaj i uvođenje obaveznog transvaginalnog ultrazvuka prije pobačaja koji je, riječju struke, ne samo invazivan već i nepotreban. 

Intenziviranje napada na pravo na izbor u prvom je planu, ali utjecalo se i na odredbe o subvencioniranju kontraceptivnih lijekova, pravo na jednaku plaću te na zakon o nasilju nad ženama.

{slika}

Zakonodavstvo čini se sve češće udara po ženskim pravima: prošle je godine 26 saveznih država donijelo jednu ili više anti-choice mjera, sveukupno njih 69 što je dvostruko više od 34 mjere podržane u 2010. godini. Prema podacima Guttermacher Instituta, neprofitne organizacije koja se bavi istraživanjem, analizom politike i obrazovanjem javnosti, samo od početka 2012. godine zakonodavci su u 45 američkih država predložili preko 900 odredba koje ograničavaju žensko reproduktivno zdravlje i prava. 

Možda je ženama u Americi bolje no drugdje, ali to ne znači da se imaju pomiriti s “dovoljno jednake”. Prošlo je gotovo sto godina otkako je Devetnaesti Amandman zabranio uskraćivanje prava glasa na temelju spola, a temeljna su ženska prava i dalje ugrožena. “Dovoljno jednake” jednostavno nije dovoljno dobro. Žena kao građanin ima pravo u potpunosti vladati svojim životom te u političkoj zajednici djelovati kao javno i privatno ravnopravna. Ponovno, u teoriji. Odnosno, trebale bi. 

2012. je izborna godina u Americi, a tom je okružju žensko zdravlje i prava kao vječiti izvor kontroverza lako ignorirati ili izdati za političke bodove. Nesumnjivo, borba za ženska prava i ravnopravnost spolova daleko je od kraja.