U fokusu

SAD: Reproduktivna prava žena na udaru fundamentalista

Posljednjih mjesec dana se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi zanimljiva, ali i kontroverzna rasprava vezana za ženska reproduktivna prava. Krajem siječnja Vlada SAD-a predstavila je nov zakon u kojem se zahtjeva besplatan pristup kontracepciji svim ženama. Kontracepcija bi tako bila obuhvaćena zdravstvenim osiguranjem i samim time dostupnija.

SAD: Reproduktivna prava žena na udaru fundamentalista

Posljednjih mjesec dana se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi zanimljiva, ali i kontroverzna rasprava vezana za ženska reproduktivna prava. Krajem siječnja Vlada SAD-a predstavila je nov zakon u kojem se zahtjeva besplatan pristup kontracepciji svim ženama. Kontracepcija bi tako bila obuhvaćena zdravstvenim osiguranjem i samim time dostupnija.

No, pod pritiskom Crkve i desnice predsjednik Barack Obama promijenio je prijedlog ostavljajući religiozne organizacije poput škola, sveučilišta i bolnica, izvan zdravstvenog paketa koji bi pokrivao besplatnu kontracepciju. Prema predloženom, vjernici bi postali iznimka u standardnom zdravstvenom osiguranju koji pružaju tvrtke svojim zaposlenicima. Vjerske organizacije i kompanije tako mogu izabrati što će pokrivati njihovi paketi zdravstvenog osiguranja koje pružaju svojim zaposlenicima. Do sada je pod tim paketima bila pokrivena i kontracepcija, koju ovim zakonom vjerske organizacije jednostavno mogu izbaciti. Posljedice ovakve odluke su ogromne. Sasvim je očito zadiranje u privatnost zaposlenika vjerskih ustanova, bili oni vjernici ili ne.

Uzevši u obzir da su kontracepcijski lijekovi jako skupi, razumljiva je snažna reakcija žena diljem Amerike. Katoličke bolnice i škole su najugroženiji dio pogođen ovakvom odlukom, jer ona znači pružanje neadekvatne medicinske skrbi ženama, te onemogućavanje dolaska do kontracepcije. Odluka ne samo da zadire u prava pacijenta da dobije najbolju moguću skrb, već i u pravo svake osobe u demokratskom društvu da sama odluči hoće li koristiti kontracepciju ili ne.

 Obama je nakon lavine kritika kontracepciju i ostale lijekove za kontrolu začeća kod vjerskih ustanova prepustio osiguravajućim kućama. Religiozne organizacije promjenu smatraju jednaku stanju koje je bilo i prije donošenja pravila o izuzimanju kontracepcije, budući da će morati svojim zaposlenicima dati osiguravajuće police kojima će onda oni plaćati svoje lijekove. Takvu odluku vide u svjetlu pokušaja vlasti da se poveća korištenje kontracepcijskih metoda kod katolika, a naposljetku i broj pobačaja.

Kompromis koji je Obama napravio odlukom izuzimanja kontracepcije iz zdravstvene police vjernika mnogi u SAD-u zovu običnim ulagivanjem katoličkim biračima. Feminističke udruge su, s druge strane, odluku doživjele kao napad na slobodu žene da sama odlučuje hoće li ili neće koristiti kontracepciju, radila ona za katoličku ili običnu bolnicu. Odluka je apsurdna, posebno za ateiste zaposlene u vjerskim ustanovama. S pravnog aspekta ne postoji razlog zbog kojeg bi religiozne organizacije bile izuzetak iz standardne zdravstvene police koja pokriva skupe kontracepcijske lijekove, budući da dobivaju novce iz državne blagajne za davanje polica.

Republikanska stranka smatra Obaminu odluku pokušajem narušavanja vjerske slobode, a ne medicinskim pitanjem. Republikanci su kao odgovor na ove događaje organizirali panel raspravu na kojoj su svjedoci bili sami muškarci. Predsjedavajući Darrell Issa pozvao je pet svjedoka koji su svjedočili o problemu pokrivanja kontracepcije izvan zdravstvenog osiguranja. Jedinu svjedokinju koju je odobrio Demokratskoj stranci da pozove, na kraju je odbio poslušati pod obrazloženjem da nije kvalificirana govoriti. Nasuprot tome, svih petorica muškaraca su bili religijski stručnjaci. Bizarnost situacije nije potrebno naglašavati, a cijelo saslušanje je imalo takav učinak na dvije žene pripadnice Demokratske stranke da su se ustale i napustile ga.

 Jedina žena koja je trebala govoriti na saslušanju i predstavljati sve žene u SAD-u, na kraju je odbijena u raspravi koja uključuje ženski medicinski problem. Njeno ime je Sandra Fluke, studentica je prava na Sveučilištu u Georgetown-u, pretežno katolički orijentiranom fakultetu. Iako joj nije dopušteno govoriti kao svjedokinji, Sandra je ispričala svoju priču pred novinarima, te ukazala na još jedan problem – žene koje uzimaju kontracepciju ne zbog kontrole začeća, već zbog drugih zdravstvenih problema. Nemogućnost dolaska do potrebnih lijekova uzrokovala je pogoršanje zdravstvenog stanja njezine prijateljice. Sandrino obraćanje javnosti možete pogledati ovdje.

Pitanje je podiglo tenzije do tužbe koja se sprema Baracku Obami zbog promjena pravila o kontroli začeća. Tužba je ispunjena od strane sedam saveznih država i tvrdi da se novo pravilo protivi Prvom amandmanu.

Senat je prije par dana odbacio prijedlog izuzimanja kontracepcije iz religioznih ili moralnih razloga iz zdravstvenog osiguranja. Sandra Fluke, žena koja je imala snage javno stati i obraniti pravo svake žene na kontracepciju, napadnuta je od strane radijskog voditelja Rusha Limbaugha, koji ju je nazvao droljom i pozvao sve žene koje traže da im država plaća kontracepciju da snime “za šta su plaćene” i stave na internet.

Obama je ubrzo reagirao i nazvao Sandru Fluke da joj pruži podršku, a cijela situacija je digla ženske udruge i stranice na noge. Tako je stranica www.prochoiceamerica.org započelaprojekt kojim potiče sve žene SAD-a da izraze svoje mišljenje o tome što kontracepcija za njih znači u videu od 30 sekundi.

Osim pitanja besplatne kontracepcije dostupne svim ženama, nedavno su se pojavila još dva ženska medicinska pitanja u SAD-u. To su obavezni vaginalni ultrazvuk za sve žene koje žele napraviti abortus i “Personhood bill” – prijedlog zakona koji želi oplođenom jajašcu dati osobnost. Ono što je zajedničko tim pitanjima je država Virginia, iz koje inicijativa dolazi.

Nakon što su žene diljem Sjedinjenih Američkih Država 1973. uspjele ostvariti pravo na legalan abortus poznatim slučajem Roe v. Wade, to je pravo bilo još nadograđivano, ali nikad osporavano. George Bush mlađi je tijekom svojeg mandata prekinuo financiranje globalnih ženskih programa koji daju informacije o abortusu. Čim je postao predsjednik Barack Obama je preokrenuo to pravilo.

U SAD-u je pobačaj u prvom tromjesečju tretiran kao medicinska odluka, a u daljnjim stupnjima trudnoće legalan je dok god nije ugroženo majčino zdravlje. Stav Crkve u vezi pobačaja je “pro – choice”, što znači da ne osporavaju pravo izbora žene, ali apeliraju na njenu savjest da će postupiti moralno i religiozno, te da neće napraviti abortus.

Baš na savjest apelira prijedlog zakona koji se dao na procjenu Senatu. Radi se o vaginalnom ultrazvuku za sve žene koje žele napraviti abortus. Ono što je sporno u čitavoj stvari jest da žena ne bi imala izbor, već bi taj ultrazvuk bio obavezan. Sam ultrazvuk je iznimno invazivan i uključuje penetraciju u tijelo pacijentice, prikupljanje ultrazvučnih slika koje bi doktori morali pokazati ženama prije pobačaja. Radi se dakle o prilično nasilnom “apeliranju” na ženinu savjest da pobačaj na kraju ne napravi.

Stajalište pristalica obaveznog ultrazvuka prije pobačaja je, ako je žena već bila penetrirana, zašto bi joj smetalo ponovo prolaziti isti proces. Suvišno je isticati gnjusnost ovakvih komentara, posebno kada zamislimo traume koje bi proživljavale žrtve silovanja. Da se radi o sličnom postupku koji bi bio proveden na muškarcima prije određenih operacija, takav prijedlog ne bi prošao niti prvo saslušanje. Međutim, kada se radi o ženama, kao da je u redu odlučivati doslovnom guranju vlasti u intimu ženskog tijela i osporavati njene slobode.

Još jedna stavka je uznemirujuća u ovom prijedlogu, a to je medicinska procjena stručnjaka koji tvrde da ovakav ultrazvuk nije medicinski potreban. Uzevši u obzir da je svako penetriranje u ženino tijelo bez njenog pristanka silovanje, čini se da smo na pragu legalizacije silovanja u SAD-u. Cilj ovih prijedloga za zakone je u konačnici učiniti kontracepciju ilegalnom, i ograničiti, ako ne i osporiti pravo na abortus.

Prijedlog o obaveznom ultrazvuku nije usamljen u bizarnim prijedlozima zakona koji se ovaj mjesec pojavljuju u Americi. Tu je također i takozvani “Personhood” bill, prijedlog zakona koji bi zigotu tretirao kao osobu. Oplođena jajna stanica bi tako imala jednaka građanska prava kao svi građani slobodnog civilnog društva u Virginiji. Prijedlog polazi od teze zaštite nerođenog djeteta od nesreće i nasilja. Postavlja se logično pitanje; ako bi svako oplođeno jajašce imalo status osobe, čini li to pobačaj ubojstvom s nakanom? I čini li to spontani pobačaj ubojstvom bez nakane? Postoji li mogućnost da žena ide u zatvor zato što je imala spontani pobačaj, nešto teško podigla ili se udarila u trbuh? Do kuda idu ovakvi prijedlozi? U međuvremenu, na Facebook-u se stvaraju stranice potpore ženama i protiv prijedloga zakona koji bi proglasio oplođeno jajašce osobom.

Srećom, Senat je odbacio oba prijedloga iz Virginije, onaj o obaveznom ultrazvuku i “Personhood bill”, ali drugi prijedlog je ostavljen na razmatranje iduće godine. Pobjeda za ženska prava, ali izgleda samo trenutna.   U Virginiji su izgubili potporu Republikanaca za obavezni vaginalni ultrazvuk, ali je zato taj isti oživio u Alabami. Borba za žensko pravo odlučivanja o vlastitom tijelu se nastavlja.