Vijesti

 • ECAS objavio očitovanje u 10 točaka za EU orijentiranu građanima

  ECAS objavio očitovanje u 10 točaka za EU orijentiranu građanima

  Europski servis za građansku akciju (European Citizen Action Service - ECAS) objavio je očitovanje povodom održavanja europskih izbora u lipnju ove godine u kojem donosi širok spektar ideja i prijedloga za koje smatra da su nužni u premošćivanju jaza između Europske unije i njenih građana.

 • Hrvatska na 53. mjestu

  Hrvatska na 53. mjestu

  Interparlamentarna unija objavila je podatke o zastupljenosti žena u parlamentima diljem svijeta. U prosjeku žene zauzimaju 18,4% mjesta u parlamentima. Pojedinačno gledano najviše žena u parlamentu ima Ruanda koju slijede Švedska, Kuba, Finska i Nizozemska, a Hrvatska se sa 20,9% smjestila na 53 mjesto.

 • Dokumentarac o Ani Dragičević

  Dokumentarac o Ani Dragičević

  Ekipa dokumentarnog programa Hrvatske televizije, na čijem je čelu redateljica Ljubica Janković Lazarić i snimatelj Tvrtko Mršić, ovaj tjedan u Rijeci je započela snimanje dokumentarnog filma o Ani Dragičević, bivšoj pacijentici Psihijatrijske bolnice Lopača, koja je veći dio života u razdoblju od 16. do 21. godine provela u toj ustanovi.

 • Recesija pokucala na vrata Male kuće

  Recesija pokucala na vrata Male kuće

  Obzirom da kriza uvijek prvo pogodi one socijalno najugroženije, osobito žene čija se radna mjesta najbrže prazne, i zadarska Mala kuća recesiju itekako osjeća. "Grad je, na našu žalost, zbog postojeće situacije morao u proračunu izdavanje za nas smanjiti za čak 200 tisuća kuna", rekla je Gordana Markulin-Ježina, koordinatorica Male kuće.

 • Različite ljubavi, jednaka prava

  Različite ljubavi, jednaka prava

  Lezbijska grupa Kontra i Iskorak - centar za prava seksualnih i rodnih manjina - pokrenuli su zajedničku kampanju za prava seksualnih manjina pod nazivom "Različite ljubavi, jednaka prava".  Plakati i razglednice koji su dio ove kampanje prikazuju šest istospolnih parova u šest različitih životnih situacija koje simboliziraju različita prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba. Cilj je kampanje ukazati na kršenje ljudskih prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba.  

 • Neslana šala ili seksizam

  Prije nekoliko tjedana dobile smo informaciju od izvora koji je želio ostati anoniman o određenim seksističkim praksama u SAP d.o.o. I kako to već biva seksizme je teško dokumentirati i materijalizirati, ali jedan slučaj je naš izvor vrlo precizno zabilježio. Naime, SAP d.o.o.

 • Hoće li sve slike biti ovakve?

  Hoće li sve slike biti ovakve?

  Piše Tajana Broz Ova strogo muška slika sa predstavljanja stranačke koalicije HDZ-HSP-HSS-HSU za Požegu i Požeško-slavonsku županiju sigurno nije jedina do sada uslikana, a niti je posljednja. Očito i kampanja vladina Ureda za ravnopravnost spolova i aktivnosti koje provode (...)

 • Nagrade za najseksističke reklame

  Nagrade za najseksističke reklame

  Prikaz ženske stražnjice, a na kojoj se nalazi natpis 'Na specijalnoj ponudi' proglašena je reklamom koja najviše degradira žene. Švicarskom proizvođaču donjeg rublja Sloggiju 'priznanje' su dodijelile švicarska i francuska feministička asocijacija i to zbog 'promoviranja pornografije i prostitucije'.

 • I žene s invaliditetom uključiti u politiku

  I žene s invaliditetom uključiti u politiku

  Osnaživanje žena s invaliditetom za uključivanje u proces političkog uključivanja bio je naziv skupa održanog u ponedjeljak u Općoj bolnici Dubrovnik. Skup su zajednički organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, na čelu s predsjednikom dr. Zorislavom Bobušem.

 • Neda Klarić četvrti put u izbornu utakmicu

  Neda Klarić četvrti put u izbornu utakmicu

  Neda Klarić, saborska zastupnica i aktualna šibenska gradonačelnica, ponovno je kandidatkinja HDZ-a za čelnu poziciju u Gradu. Njezina je nominacija, kako je to na službenoj promociji kazao predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Tomislav Ninić , logična posljedica "iznimnih rezultata koje (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM