Vijesti

 • Žene u politici na području Koprivničko-križevačke županije

  Okrugli stol "Žene u politici na području Koprivničko-križevačke županije" u Koprivnici je organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova kako bi se javno upozorilo na veliku podzastupljenost žena u politici, razgovaralo o problemima s kojima se susreću žene koje se aktivno bave politikom te raspravile mjere koje se moraju poduzeti kako bi se veći broj žena našao na predstojećim stranačkim listama na sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2009. 

 • Jasenka Okroša Herceg za županicu Zagrebačke županije

  Jasenka Okroša Herceg za županicu Zagrebačke županije

  Odlukom Županijskoga vijeća HČSP-a za županicu je kandidirana Jasenka Okroša Herceg mlada dvadesetosmogodišnja ekonomistica iz Ivanić Grada. Za dožupane su kandidirani Mate Bekavac dipl. oec. iz Velike Gorice i Branko Jukić dipl. ing. iz Zaprešića.

 • Ravnopravno društvo je zdravo društvo

  Povodom Međunarodnog dana žena na HTV-u je krenulo emitiranje spotova "Ravnopravno društvo je zdravo društvo". Spotove su osmislile CESI u suradnji s producentskom kućom Hulahop. Spotovima se želi ukazati na neravnopravan položaj žena u Hrvatskoj u području rada, obrazovanja, zapošljavanja, sudjelovanja na visokim pozicijama odlučivanja i podjeli kućanskih obaveza.

 • Dan žena

  Ako se pitate što se sve događa uoči i/ili povodom Dana žena slijedi kratki Libelin pregled:

  U Rijeci se od 5. do 7.3. održava filmski festival "Ženski film".
  U Varaždinu 6. 3. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije organizira okrugli stol na temu sudjelovanja žena na izborima. Okrugli stol će se održati u Županijskoj palači u 11 sati (Franjevački trg 7).

 • RoZa brošura

  RoZa brošura

  Zakon o ravnopravnosti spolova kaže da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe neke odluke ili akcije ocjenjivati i vrednovati učinke te odluke ili akcije na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca. Međutim, općenito prevladava značajno nerazumijevanje što to zapravo znači i na koji način kreirati rodno osjetljive politike. Iz tog razloga CESI su izdale publikaciju "Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama".

 • Što žene unose u politiku?

  Što žene unose u politiku?

  U Čakovcu je održan okrugli stol na temu "Što žene unose u politiku", a čija je svrha bila potaknuti javnu raspravu o primjeni Zakona o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na političke stranke, odnosno na uključivanje žena na stranačke liste na predstojećim izborima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave.

 • Žene s invaliditetom trpe fizičko i psihičko nasilje

  Žene s invaliditetom trpe fizičko i psihičko nasilje

  Prvi SOS telefon za osobe s invaliditetom u Istarskoj županiji, jedini takve vrste u zemlji, koji je počeo raditi 1. siječnja ove godine, otkriva među ostalim, da su invalidi Istre, osobito žene, žrtve nasilja u obitelji, ali i cijelom društvu. Od četrdeset i pet poziva na besplatni SOS telefon 0800-84-84, koji dežura svake subote od 15 do 17 sati, nekoliko ih je bilo zlostavljanih žena.

 • DA za paritet slikom i riječi

  DA za paritet slikom i riječi

  Potaknut lošim rezultatima, obzirom na spolnu/rodnu strukturu u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti, Centar za ženske studije osmislio je projekt DA za paritet slikom i riječi. Cilj je projekta u političkoj i medijskoj javnosti proširiti spoznaje o potrebi i razlozima primjene načela ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca na mjestima javnog odlučivanja.

 • Centar za ženske studije dobio Zagorkin stan na upravljanje

  Centar za ženske studije dobio Zagorkin stan na upravljanje

  Centar za ženske studije je 2. ožujka prigodnom šetnjom Zagrebom Zagorkinim tragom obilježio Zagorkin rođendan. Šetnju je već tradicionalno vodila Slavica Jakobović Fribec, a Zagorka je, u interpretaciji Dubravke Vidović, dočekala 30 građanki i građana u stanu na Dolcu 8, koji će postati ženski arhiv.

 • Je li moguće da je to ljubav

  Je li moguće da je to ljubav

  Istraživanje koje je 2006. godine proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, pokazalo je da su dvije trećine mladih osoba bile u vezi s osobom koja se prema njima ponašala nasilno. Pritom su ti nasilnici najčešće nastojali kontrolirati i dominirati drugom osobom, dok je manje bilo prisutno spolno nasilje i tjelesna agresija.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM