U fokusu

Istraživanje UN-a

Nasilje u obitelji: dom kao najopasnije mjesto za žene

Nasilje u obitelji: dom kao najopasnije mjesto za žene

Dom je najopasnije mjesto za žene, navodi se u studiji Ureda za droge i kriminal Ujedinjenih naroda (UNODC) čiji su podaci pokazali da broj žena ubijenih od strane partnera ili rođaka raste na globalnoj razini.

Približno 50 tisuća žena prošle je godine ubijeno od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera ili člana obitelji – 137 žena dnevno ili šest žena svakih sat vremena. “Dok većinu žrtava nasilnih ubojstava čine muškarci, žene i dalje plaćaju najviše kazne kao rezultat rodne nejednakosti, diskriminacije i negativnih stereotipa”, rekao je izvršni direktor UNODC-a, Yury Fedotov.

Unatoč nedavnim kampanjama koje su privukle veliku pozornost javnosti, poput #MeToo, u kojima su žene javno progovorile o seksualnom zlostavljanju, i dalje je puno veća vjerojatnost da će postati žrtve obiteljskog nasilja ili biti ubijene od strane partnera u usporedbi s muškarcima.

Ukupan broj takvih ubojstava blago se povećao između 2012. i 2017. – i udio ženskih žrtava ubijenih od strane partnera ili člana obitelji porastao je s manje od polovice 2012. godine, na gotovo šest od deset prošle godine, navodi se u izvješću. Mnoge od njih ubijene su od strane nasilnog partnera, dok su druge bile žrtvama takozvanih “ubojstava iz časti” ili sporova oko miraza. Ubojstva od strane partnera obično se ne događaju odjednom, već kao rezultat kulminacije prethodnog zlostavljanja, ističe se u izvješću.

“Ovi šokantni podaci pokazuju devastirajuće posljedice rodne nejednakosti koja potiče nasilje nad ženama”, rekla je direktorica skupine za ženska prava Womankind Worldwide, Sarah Masters.

Izvješće UNODC-a poziva na oštrije suprotstavljanje rodno utemeljenom nasilju, uključujući i bolju koordinaciju između policije, liječnika/ica i socijalnih službi, zajedno s osiguravanjem rada specijaliziranih službi za potporu ženama koje su u riziku od obiteljskog nasilja. U izvješću je napomenuto kako bi i muškarci trebali biti uključeni u programe za borbu protiv rodnih stereotipa od obrazovanja u ranom djetinjstvu nadalje.