U fokusu

traže se konkretne mjere

Prekinimo šutnju: Aktivisti čitali svjedočanstva žena kao znak solidarnosti i podrške

Prekinimo šutnju: Aktivisti čitali svjedočanstva žena kao znak solidarnosti i podrške

Roda

U petak, 9. studenog u 17:00 sati na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića) u Zagrebu, u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda, održana je akcija “Prekinimo šutnju!”- čitanje ponižavajućih i traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u zdravstvenim ustanovama. 

Svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitat će ih aktivisti za zaštitu ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče. 

“Jučerašnja akcija iskaz je solidarnosti i podrške koju muškarci neprestano pružaju svojim ženama, partnericama, prijateljicama i kolegicama koje su bile ponižavane ili su imale traumatično iskustvo unutar zdravstvenog sustava”, istaknule su organizatorice.

Žene su svojim izlaskom u javnost sa svjedočenjima o nasilju koje su doživjele otvorile prostor za društvenu promjenu. Otvaranje tog prostora nudi mogućnost za sudjelovanje, solidarnost i podršku, koju će danas iskazati muškarci. Nasilje o kojem govorimo doživjele su žene, a to što su žene izložene nasilju kroz ginekološke prakse odraz je mizoginije i seksizma društva u kojemu živimo. Iako je riječ o nasilju prema ženama to nije samo žensko pitanje i upravo zbog toga važno je da i muškarci pošalju poruku solidarnosti. Kada smo dio društva u kojem se događa nasilje prema bilo kojoj skupini, svi smo odgovorni, makar bili samo promatrači. Kada ne reagiramo na nasilje podržavamo nasilje, zato pozivamo građane i građanke da pokažu solidarnost sa ženama kroz sudjelovanje u kampanji #ostavitrag ostavljanjem znaka crvenog dlana na javnim mjestima. Od nadležnih institucija i premijera Andreja Plenkovića tražimo odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva. Stoga apeliramo da se donese odluka o izradi Akcijskog plana za zdravlje žena u Republici Hrvatskoj u čiju izradu treba uključiti stručnjake i stručnjakinje različitog profila i predstavnice pacijentica”, naglasile su Rode.{slika}