Vijesti

19.10.2009. 09:38:47 (frontlinedefenders.org)

Ugandijski LGBT aktivisti/ce na udaru Parlamenta

Ugandijski Parlament razmatra donošenje Zakona koji bi, ukoliko bude odobren, ozbiljno ugrozio prava i slobode boraca za ljudska prava u Ugandi. Predloženi Zakon uveo bi oštrije sankcije za homoseksualnost, koja je već kriminilizirana u Ugandi, te bi još više ograničio prava na slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja. Prijedlog zakona ugrozio bi  postojanje organizacija za ljudska prava koja se bave seksualnim manjinama, te slobodno djelovanje boraca za ljudska prava i aktivista u civilnom društvu.

Prijedlog zakona predstavljen je Parlamentu 14. listopada 2009. Njegove odredbe potvrđuju postojeću zabranu homoseksualnosti uvodeći kaznu od deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10 milijuna šilinga ( približno 3 500 eura). Ovaj Prijedlog zakona uveo bi u Kazneni zakonik novu odredbu kojom bi se bilo koji oblik "promocije homoseksualnosti" tretirao kao krivično djelo. Time bi djelovanje svim organizacijama za ljudska prava koje se bore za zaštitu lezbijske, gay, biseksualne i transrodne populacije (LGBT) ili se, primjerice, bave problematikom seksualne edukacije, bilo zabranjeno. Ovaj Prijedlog zakona također je ozbiljna zapreka učinkovitim anti- HIV i anti- AIDS programima.

Članak 5(1) ovog Prijedloga zakona odnosi se na svakoga tko "objavljuje, distribuira ili emitira homoseksualne materijale", "financira ili sponzorira homoseksualnost i povezane aktivnosti", "pruža prostor i druga pokretna i nepokretna dobra", "omogućava upotrebu elektroničkih uređaja koji uključuju Internet, film, mobitele" ili "pokuša legitimizirati ili na bilo koji način potpomoći homoseksualnost i povezane djelatnosti". Svako udruženo tijelo, tvrtka, društvo ili organizacija za ljudska prava kojima se ustanovi krivnja po bilo kojoj od ovih točaka biti će kažnjeno kaznom zatvora od pet godina i globom.

Prijedlog zakona strogo zabranjuje svaku vrstu društvenog ili političkog udruživanja koje je vezano za seksualnost, kriminalizira promoviranje i potporu prava homoseksualnih osoba u Ugandi, te kažnjava svaku javnu diskusiju na temu homoseksualnosti. Ovaj zakon kroz utjecaj na slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja teško narušava prava, zaštitu i slobodu boraca za LGBT prava te predstavlja rizik za širu zajednicu boraca za ljudska prava u Ugandi kao i za međunarodnu borbu protiv diskriminacije.

Predstavljanje ovog Prijedloga zakona nastavak je kampanje protiv boraca za prava LGBT populacije.

Prevela Anita Kvaić

Tagovi: homoseksualnost, lgbtiq, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM