U fokusu

prekid turske okupacije sjeverne Sirije i zaštita civilnih građana/ki

Stop genocidu i ratnim silovanjima: Hrvatski/e aktivisti/kinje podržale kampanju #WomenRiseUpForAfrin

Stop genocidu i ratnim silovanjima: Hrvatski/e aktivisti/kinje podržale kampanju #WomenRiseUpForAfrin

Na današnji dan započela je treća faza kampanje #WomenRiseUpForAfrin, pokrenute 8. veljače ove godine od strane sjeverno-sirijske ženske organizacije Kongra star koju su podržali/e i hrvatski/e aktivisti/kinje.

Cilj kampanje jest uspostava međunarodne mreže solidarnosti pri osudi i obustavi turske okupacije te izazivanje reakcije nadležnih institucija glede otvorenog kršenja ljudskih prava na području Afrina, kao i primjerena osuda svih počinitelja ratnih zločina poput genocida i ratnih silovanja.

{slika}

{slika}

Podsjećamo, 20. siječnja 2018. godine, turske oružane snage započele su otvorenu invaziju na sjeverno-sirijski grad Afrin.

U samo mjesec dana od početka invazije usmrćeno je 300-tinjak civila među kojima se nalazilo 43 djece. Preko 220 000 ljudi otjerano je u izbjeglištvo. Oružani napadi na kanton sa smrtnim ishodima ni danas ne jenjavaju, a isti su popraćeni i etničkim čišćenjima, uvođenjem Šerijata, pravilima odijevanja za žene istima kao i u vrijeme ISIS-a, otmicama te mnogobrojnim ratnim silovanjima žena.

Uzevši u obzir navedeno, ova vojna operacija, nadasve ironičnog naziva ‘Maslinova grančica’, predstavlja ozbiljnu ugrozu ne samo miru i ljudskim životima, već i teško izborenoj ideji ženske slobode na kojoj je utemeljena revolucija u Rojavi.

{slika}

Budući da zaštita civilnih života kao i očuvanje slobode žena nadilaze državne granice i okvire nacionalne pripadnosti, nekolicina hrvatskih organizacija na današnji su se dan solidarizirala sa stanovnicama sjeverne Sirije i podržala kampanju #WomenRiseUpForAfrin.

{slika}

Libela, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Feministički kolektiv fAKTIV, [BLOK] kustoski kolektiv te Platforma za reproduktivna prava organizatoricama kampanje ovom su prigodom uručile i pismo podrške koje u engleskom i hrvatskom prijevodu prenosimo u cijelosti:

{slika}

 

Od Hrvatske do Rojave: #WomenRiseUpForAfrin

Ne samo kao aktivisti/kinje za prava žena, već i kao zagovornici/e mira i ravnopravnosti za sve, izražavamo solidarnost sa ženama u Rojavi i podržavamo kampanju #WomenRiseUpForAfrin.

Naglašavamo da zločini počinjeni u kantonu Afrin koji su uslijedili nakon pokretanja turske vojne operacije Maslinova grančica 20. siječnja zahtijevaju hitnu međunarodnu reakciju.

Ne samo da etničko čišćenje civila, prisilno raseljavanje, otmice i ratna silovanja žena u kantonu predstavljaju kršenje najosnovnijih ljudskih prava, nago također potkopavaju i napore uložene u osiguravanje demokracije, jednakosti i slobode za sve sastavnice društva.

Okupacija Afrina predstavlja više od pukog materijalnog razaranja grada koji se godinama odupirao uništenju od strane ISIS-a – već ubojstvom civila, kulturnim genocidom, oduzimanjem slobode ženama i uporabom silovanja kao oružja predstavlja pokušaj represije razvoja progresivne misli u korist fašističkog, patrijarhalnog mentaliteta.

Kao takva, invazija Afrina nadilazi granice određene države i dio je mnogo veće borbe – borbe za oslobođanje žena – protiv mentaliteta dominacije ukorijenjenog u naturalizaciji i generalizaciji ženskog podčinjavanja muškom autoritetu.

Stoga smatramo da je naša dužnost da osudimo okupaciju i zalažemo se za mir i jednakost stojeći u solidarnosti sa ženama Rojave u sljedećim zahtjevima:

– UN, međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava moraju preuzeti odgovornost kako bi osigurale sigurnost i osnovne ljudske potrebe stanovnika/ca Afrina!

– Turska okupacija mora biti okončana. Povrat stanovnika/ca Afrina u domove slobodne od okupacije mora biti osiguran od strane međunarodne zajednice!

– Svi odgovorni počinitelji zločina protiv čovječnosti kao što su silovanje, ubojstvo, pljačkanje i femicid, moraju biti osuđeni za svoje zločine od strane međunarodnog suda!

 

Svugdje Afrin – Svugdje otpor!

Jin, Jîyan, Azadî – Žena, Život, Sloboda

 

Protiv fašizma i femicida, iz Hrvatske u solidarnosti,

 

Libela – Portal o rodu, spolu i demokraciji

SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI

Feministički kolektiv fAKTIV

[BLOK] Kustoski kolektiv

Platforma za reproduktivna prava

{slika}

Povodom lansiranja treće faze navedene kampanje, objavljen je i video u kojemu se nalaze i neke od ostalih poruka solidarnosti iz raznih dijelova svijeta prethodnih dana uručene pokretačicama kampanje #WomenRiseUpForAfrin: