Vijesti

16.10.2009. 11:07:04 - Sanjay Suri (www.ipsnews.net)

Nesigurni pobačaji ubiju oko 70 tisuća žena godišnje

 Nesigurni pobačaji ubiju oko 70 tisuća žena godišnje, kaže se u izvješću američkog Guttmacher Instituta. Još 5 milijuna žena godišnje potraži medicinsku pomoć zbog komplikacija nastalih nesigurnim pobačajima, dodaje se u izvješću temeljenom na globalnoj anketi.

U Institutu, koji nastoji unaprijediti seksualno i reproduktivno zdravlje kroz istraživanje i obrazovanje, bilježe pad broja pobačaja na globalnoj razini sa 45.5 milijuna, koliko ih je bilo u 1995. godini, na 41. 6 milijuna u 2003. No to još uvijek nije umanjilo stopu smrtnosti.

"Nije došlo do promjene kod nesigurnih pobačaja, uključujući i smrti koje takvi pobačaji mogu prouročiti, iako je ukupna stopa pobačaja u opadanju", izjavila je u intervjuu IPS-u Sharon Camp, predsjednica Guttmacher Instituta.

"Objašnjenje za to nalazimo u rastu populacije žena u onim dijelovima svijeta u kojima je siguran pobačaj najmanje dostupan. Tako da žene u nekima od najsiromašnijih zemalja svijeta, s ubrzanim stopama rasta populacije, imaju nesigurne pobačaje u istoj mjeri u kojoj je to bio slučaj u prošlom desetljeću", kazala je.

Pola od ukupnog broja smrtnih slučajeva prouzročenih nesigurnim pobačajima događa se u Africi. "Sljedeći najveći broj smrtnih slučajeva imamo u Južnoj Aziji. Iako je u Indiji i Bangladešu pobačaj legalan, u tim zemljama nemaju sve žene pristup kvalitetnoj zdravstvenoj usluzi."

Najpravodobnija prevencija je kontracepcija, ističe Camp. "Uzrok svakog pobačaja je neželjena trudnoća, i ukoliko ih žene mogu izbjeći, stopa će pobačaja, legalnih i ilegalnih, opadati. Sve dok se ne izađe ususret nužnosti kontracepcije stope pobačaja će ostati visoke."

Vlade moraju poraditi na kvalitetnim programima za planiranje obitelji jer će upravo to, samo po sebi, umanjiti potrebu za pobačajima. "Ali ih neće u potpunosti ukinuti. Stoga se nadam da će vlade liberalizirati zakone o pobačajima i izvršiti potrebna ulaganja kako bi usluga sigurnih pobačaja bila dostupna svima".

Značajna ulaganja potrebna su i u zdravstvenim uslugama dostupnih ženama koje pate od učinaka loše izvršenih pobačaja, istaknula je Camp. "Očito, ako se učini prva od te dvije stvari, taj će problem uvelike nestati. Ali dok se to ne dogodi, vlade moraju osigurati zdravstvene usluge kako bi žene koje pate zbog komplikacija prouzročenih nesigurnim pobačajima imale humanu i kvalitetnu zdravstvenu njegu."

Izvješće nazvano "Pobačaji globalno: Desetljeće neujednačenog napretka" bilježi kako je u razdoblju od 1997. do danas 19 zemalja značajno umanjilo ograničenja u svojim zakonskim propisima o pobačaju. No, usprkos ovim trendovima, 40% žena svijeta živi u zemljama sa visoko restriktivnim zakonima o pobačaju, od kojih su gotovo sve zemlje u razvoju.

U Africi, usprkos napretku u pojedinim zemljama, 92% žena u reproduktivnoj dobi podložno je visoko restriktivnim zakonima o pobačaju, dok je u Latinskoj Americi taj postotak 97%, kaže se u izvješću. Ovi se omjeri nisu značajno promijenili tijekom proteklih deset godina.

Izvješće ističe kako su Poljska, El Salvador i Nikaragva povećale zakonska ograničenja kad su u pitanju pobačaji. Ali se jednako tako bilježi i napredak u tim pitanjima u mnogim zemljama.

"Većina zemalja koje su liberalizirale zakone o pobačaju su zemlje u razvoju", ističe Camp. "Osam afričkih zemalja modificiralo je svoje zakone, uključujući i dvije velike zemlje - Južnu Afriku i Etiopiju."

Novi zakoni u Južnoj Africi doveli su do dramatičnih rezultata. "U Južnoj Africi je rani pobačaj, u prvih 12 tjedana, dostupan na zahtjev, barem u teoriji", kazala je Camp. "Očito je da nemaju sve žene iz ruralnih područja pristup kvalitetnim zdravstvenim usligama, ali su već dosad učinjena ulaganja dovela do 90%-tnog smanjenja hospitalizacija zbog nesigurnih pobačaja i 50%-tnog smanjenja smrti povezanih sa nesigurnim pobačajima."

Globalno, stopa neželjenih trudnoća smanjila se sa 69 neželjenih trudnoća na 1000 žena u dobi od 15-44 godine, koliko ih je bilo u 1995. godini, na 55 neželjenih trudnoća na 1000 žena u 2008. godini, ističe se u izvješću. Omjer udanih žena koje koriste kontracepciju narastao je sa 54% u 1990. godini na 63% u 2003. Taj je postotak uvećan i kod seksualno aktivnih slobodnih žena.

Ipak, na regionalnoj razini, kontrola rađanja uvelike varira. "Dok je 71% udanih žena u Latinskoj Americi i Karibima koristilo kontraceptive u 2003., samo je 28% udanih afričkih žena činilo to isto", kaže se u izvješću. "Približno jedna od četiri udane žene u Africi nema pristupa kontracepciji, u razdoblju od 2002-2007 godine, u usporedbi sa 10-13% udanih žena u Aziji i Latinskoj Americi te Karibima."

 

(prevela D.T.)

Tagovi: pobačaj, seksulano i reproduktivno zdravlje, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM