Vijesti

17.09.2018. 15:04:49 - Parlament.hr (Libela)

kako bi procesi donošenja odluka bili što transparentniji

Parlametar.hr - novi alat za praćenje rada Hrvatskog sabora

Parlament.hr

Parlament.hr (Foto: Parlament.hr)

Parlametar.hr od danas je mjesto na kojem se građanke i građani mogu jednostavno informirati o radu Hrvatskog sabora. Radi se o web alatu koji uz pomoć analize glasanja i transkripata zastupničkih govora u Hrvatskom saboru olakšava praćenje rada pojedinačnog  zastupnika ili zastupnice, saborskog kluba i čitavog Sabora, a lansirali su ga GONG i slovenski Danas je nov dan.

Parlametar je razvijen s namjerom da se cjelokupan proces donošenja odluka u Hrvatskom saboru, najvažnijoj demokratskoj instituciji u parlamentarnoj demokraciji, učini što transparentnijim, kako bi zainteresirana javnost - novinari, istraživači, znanstvenici, programeri,  političari, ali prije svega građani, imali bolji uvid kako se donose odluke u njihovo ime.

Svi podaci koji se koriste na Parlametru preuzimaju se sa stranica Hrvatskog sabora i Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora, gdje su objavljeni u otvorenom formatu, što predstavlja nužan uvjet razvoja ovakvog tipa aplikacija. Parlametar je primjer koji može poslužiti kao značajan argument otvaranju podataka javnih institucija u Hrvatskoj u strojno čitljivom formatu. Veći broj otvorenih registara i baza javnih institucija značit će i veći broj aplikacija koje za cilj imaju pomoći građanima da steknu bolji uvid u razne procese koji se događaju u društvu.

Parlametar veliku i kompleksnu građu koju proizvodi Hrvatski sabor organizira i prezentira pregledno i intuitivno, poput društvenih mreža te nudi opcije za lako i jednostavno dijeljenje i preuzimanje sadržaja i gotovih grafičkih vizualizacija. 

Ambicija je nastaviti s neprekidnim razvojem novih funkcionalnosti platforme, no one ovise o podacima koje će Sabor otvoriti, poput glasanja na saborskim tijelima. Parlametar je tražio da zastupnice i zastupnici potvrde svoje profile na društvenim mrežama, a u tijeku je i akcija prikupljanja individualnih e-mail adresa na koje bi im se građani putem Parlametra mogli izravno obratiti.

Parlametar koristi jedan rod kao univerzalan za sve riječi koje imaju rodno značenje, u ovom slučaju ženski.
 
Parlametar možete pratiti na društvenim mrežama FacebookuTwitteru i Instagramu.
 
Stranica je razvijena  uz financijsku podršku National Endowment for Democracy.

Tagovi: alat, danas je novi den, donošenje odluka, gong, hrvatski sabor, online, parlament, parlament hr, sabor, transparentnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM