Vijesti

30.08.2018. 15:22:31 - Libela

pogodovao perpetuiranju ukorijenjenih stereotipa u društvu o rodnim ulogama

B.a.B.e. osudile seksističku izjavu Milana Bandića

(Foto: B.a.B.e.)

Udruga B.a.B.e. reagirala je na jučerašnji seksistički istup zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Prenosimo njihovu reakciju: 

Oštro osuđujemo jučerašnji seksistički medijski istup zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prilikom kojeg je izjavio: "Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam. (...) Ali ja sam najbolja dama. Pikova dama".

Seksizam označava percepciju i stavove te ponašanja koja omalovažavaju i degradiraju, odnosno povrjeđuju dostojanstvo neke osobe na osnovi spola, gotovo u pravilu žena. Gradonačelnik Bandić je ovom izjavom pogodovao perpetuiranju ukorijenjenih stereotipa u društvu o ženskim ulogama, a vrijednost žene sveo na njezinu seksualnu aktivnost. Dvostrukim standardima i dodatno potvrđujući nametnute rodne uloge, gospodin Bandić stavlja žene u nepovoljan položaj u društvu. U Republici Hrvatskoj na snazi su Zakon o ravnopravnosti spolova i Nacionalne politike za ravnopravnost spolova koje je ovaj put pogazio gradonačelnik Zagreba. Uloga gradonačelnika nosi političku i društvenu odgovornost, stoga smatramo kako bi Milan Bandić, kao javna osoba, trebao promovirati društvene vrijednosti sukladno zakonima i Ustavu.

Tagovi: b a b e, milan bandić, seksistička izjava, seksizam, seksizam u politici

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM