U fokusu

Usklađen s novim propisima

Vlada donijela novi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Vlada donijela novi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Shutterstock

Vlada Republike Hrvatske donijela je novi ažurirani Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Danom donošenja novog Protokola prestaje se primjenjivati Protokol iz rujna 2014. godine.

Vlada Republike Hrvatske je 2012. godine donijela prvi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Donošenje Protokola proizlazilo je iz propisane obveze provedbe mjere 5.1.4. Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Tekst novog Protokola usklađen je s novim propisima (Kazneni zakon,  Zakon o kaznenom postupku, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakon o ravnopravnosti spolova, Obiteljski zakon, Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu) i sadrži:

a) obveze nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju;
b) oblike, način i sadržaj suradnje između nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u
otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim
seksualnom nasilju;
c) završne odredbe kojima se propisuju postupanja u skladu s aktivnostima ovog Protokola.

Članovi/ice radne skupine novog Protokola bili su predstavnici_e Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva pravosuđa, ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i organizacije civilnoga društva Ženska soba.

Cijeli protokol možete pročitati ovdje