U fokusu

prigovor na odavanje počasti radu Jelke Glumičić

Karlovački HDZ i HSLS zajednički s udrugama ratnih veterana protiv ljudskih prava

Karlovački HDZ i HSLS zajednički s udrugama ratnih veterana protiv ljudskih prava

Youth Initiative for Human Rights

Inicijativa mladih za ljudska prava izdala je priopćenje kojim osuđuje sramotan potez Gradskog vijeća grada Karlovca i udruga ratnih veterana za koji smatraju da obazvrijeđuje ljudska prava i sve osobe koje ova prava promiču u Republici Hrvatskoj te Grad Karlovac prikazuje netolerantnim i isključivim za što vjeruju da Karlovac, u velikoj većini, nikako nije. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

13.07. 2018., grad Karlovac je trebao odati priznanje radu Jelke Glumičić, aktivistkinje za ljudska prava te poslati poruku kako naše društvo njeguje univerzalne civilizacijske vrijednosti.

Umjesto toga, Jelka je zajedno s aktivistkinjama i aktivistima, institucijama i organizacijama koje se bore za zaštitu i promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj primila simbolički šamar.  Odlukom vijećnika iz redova HDZ-a i HSLS-a grada Karlovca poništena je ranije izglasana odluka o dodjeli javnog priznanja Jelki Glumičić. Razlog tomu je što je nekolicina udruga ratnih veterana poslala svoje prigovore na odavanje počasti radu gospođe Glumičić, osobe koja je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.  

Udruge vetrana su u svom protivljenju zalaganje za ljudska prava opisali kao izazivanje nemira iz razloga što je Jelka Gluimičić hrabro, trpeći pritom napade, ukazivala na počinjenje ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava za vrijeme rata devedesetih godina u Hrvatskoj.

Gradsko vijeće je ovom odlukom pokazalo da rad na ljudskim pravima vidi kao štetu i sramotu, a ne korist za društvo. Time je ugrozilo i obezvrijedilo rad lokalnih organizacija koje dugi niz godina djeluju kako bi poboljšale stanje ljudskih prava u Karlovcu. Ova odluka je dodatno obeshrabrila mlađe generacije da rade na promicanju jednakosti, suživota i tolerancije, vrijednosti koje su obilježile cjelokupan Jelkin rad.  Upravo će mladi ljudi snositi najteže posljedice ovih duboko pogrešnih i sramotnih odluka.

Dok su oni koji stoje na strani nevinih žrtava, a protiv ratnih zločinaca na ovaj način dobili šamar, priznanje od strane HDZ-a i HSLS-a su ostvarili oni koji ovako negiraju zločine koji su se dogodili za vrijeme i tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja te se tako protive borbi za ostvarenje ljudskih prava.

Kako bismo ispravili nanesenu štetu, Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je poticaj Uredu Predsjednice Republike Hrvatske za dodjeljivanje Povelje Republike Hrvatske Jelki Glumičić. Jelkin rad  na razvoju, zaštiti i promociji ljudskih prava nezaobilazan je doprinos stvaranju multietničkog i inkluzivnog društva kojeg pretpostavlja naš Ustav i drugi pozitivni propisi. 

Očekujemo da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorno stati u obranu ovih vrijednosti i dodijeliti Jelki Glumičić zasluženo priznanje.