Vijesti

12.10.2009. 10:25:03 - Libelin investigativni tim

Coming out tjedan u Zagrebu

Retrospektiva LGBTIQ aktivističkih plakata u Hrvatskoj 2002-2009

 

"Proživjet će život ne čineći se živima", prva poslanica Nataše Premudre neautanima

 

Povodom Coming out dana u Zagrebu je otvorena prva retrospektiva LGBTIQ aktivističkih plakata u Hrvatskoj. Izložba je realizirana u sklopu Coming out tjedna koji se održao od 6.-11. listopada, a otvorena je 9. listopada u prostorima Zelene akcije u Frankopanskoj 1.

Na otvorenju su govorili Augustin Zonjić iz Iskoraka i Sanja Juras iz Kontre, a glazbenu podlogu su osigurale/i Qlapa i Le Zbor.

Posjetitelji/ce su po prvi put su na jednom mjestu imali priliku vidjeti kakav je vizualni identitet lezbijskog i gej pokreta u Hrvatskoj. Izložba obuhvaća razdoblje od 2002. kada je održana prva povorka ponosa do 2009. Izloženo je svih 8 plakata sa zagrebačkih povorki ponosa, plakati Queer Zagreba te plakati glazbeno aktivističkih inicijativa Le Zbora i Bura benda.

Važno mjesto zauzimaju plakati koji su pratili kampanje za prava homoseksualnih osoba, prva kampanja iz 2002. koju je organizirala udruga LORI "Ljubav je ljubav", te recentna kampanja Iskoraka i Kontre pod nazivom "Različite ljubavi, jednaka prava". Na njima su po prvi put prikazane homoseksualne osobe iz Hrvatske, kojima nasreću nije bio problem osvanuti na jumbo plakatu u svom kvartu.

 

 

Što se tiče grafičkih rješenja, prisutna je prilična raznolikost. Plakati vezani za Povorku ponosa većinom su popraćeni brojkama i slovima, tek se 2009. na njima pojavljuju homoseksualne osobe. Na plakatima koji su pratili kampanje za prava homoseksualnih osoba su većinom prikazane djevojke. Prostom indukcijom bi se dalo zaključiti da su hrabrije od svojih muških suboraca.

Dočim na plakatima Queer Zagreba uopće nema djevojaka. Zanimljiva je i činjenica da  elementi "klasične" LGBTIQ ikonografije kao što su zastava duginih boja, rozo/crni trokuti ili pak ženski/muški simboli nisu često prikazivani na plakatima.

Nažalost ni na izložbi ni na popratnom letku nisu navedeni autori/ice grafičkih rješenja, već samo naručitelji/ice (udruge i inicijative).

 

Pored izložbe u sklopu Tjedna su prikazani filmovi "Harvey Milk", "Stonewall" i "Were the world mine" te Forum-kazališna predstava "U svoja četiri zida". Od sportsko glazbenog programa održana je Queer brucošijada i "2gay2Btrue" party te "Sportiš sisters" druženje na Jarunu.

 

 

 

Coming out dan-11. listopada, jedan je od tri datuma koja se obilježavaju vezano uz prava homoseksualnih osoba. (Pojam "coming out" označava proces kada homosekusalna osoba otkriva svoju seksualnu orijentaciju svojoj okolini, obitelji, prijateljima/icama, kolegama/icama...Prijevod tog termina bi bio "izlazak iz ormara" a među domaćom LGBTIQ populacijom se udomaćio naziv "autanje".)

U Hrvatskoj udruge i aktivisti/ice obilježavaju i Međunarodni Dan protiv homofobije-17. svibnja, datum kada je Svjetska zdravstvena organizacija službeno uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja. 28. lipnja se tradicionalno obilježava Christopher Street Day kao spomen na pobunu homoseksualnih osoba u Stonewall Inn baru u New Yorku. Vezano za taj datum u Hrvatskoj se organiziraju povorke ponosa, najčešće krajem lipnja ili početkom srpnja.

Coming out dan počeo se obilježavati u SAD-u u spomen na veliki Washingtonski marš za prava homoseksualnih osoba koji je 11. listopada 1987 okupio oko pola milijuna osoba.

Coming out tjedan organizirala je udruga Iskorak. Nakon Zagreba, dio programa seli se u Rijeku u suradnji sa udrugom LORI, a kako kažu organizatori, postoji mogućnost da izložba bude prikazana i u Splitu.

Tagovi: aktivizam, bura bend, coming out, homoseksualnost, iskorak, kontra, le zbor, lgbtiq, lori, queer zagreb, zagreb pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM