U fokusu

prikupljanje potpisa na neprijavljanim lokacijama

Inicijativa ‘Narod odlučuje’ u Zadru netransparentno prikuplja potpise za referendum

Inicijativa ‘Narod odlučuje’ u Zadru netransparentno prikuplja potpise za referendum

Narod odlučuje/Facebook

KSS Antifjaka upozorava na netransparentne prakse u kontekstu prikupljanja potpisa za referendum od strane inicijative “Narod odlučuje” koja za cilj ima postići odbacivanje Istanbulske konvencije. Prema KSS-u Antifjaka, prikupljanje potpisa u Zadru se odvijalo na za to neprijavljenim lokacijama. Sistematizirane dokazne materijale zaprimljene od strane KSS-a Antifjaka u obliku fotografija i članaka koje krši inicijativa Narod odlučuje za vrijeme prikupljanja potpisa prenosimo u cijelosti:

Naime, prema članku 8. c Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave stoji:

“Izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma može se odražavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine). Organizacijski odbor je dužan prijaviti mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma policijskoj upravi na čijem se području izjašnjavanje održava, pet dana prije početka izjašnjavanja.”

Potom članak 8. d istog zakona:

“Mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje moraju biti označena i uočljiva s tim da njihovo označavanje ne smije sadržavati državna obilježja.”

S obzirom na navedene zakone, evidentirali smo višestruko kršenje ovog zakona.

{slika}

{slika}

{slika}

Prijavljene lokacije u Gradu Zadru, kako je oglašeno na stranicama inicijative “Narod odlučuje” su: Narodni trg, Obala kneza Branimira 17, kod Arheološkog muzeja – Široka ulica (Kalelarga), Trg Petra Zoranića 7, Relja ispred pošte – Zrinsko-frankopanska 8, Relja – Superkonzum – Ulica Stjepana Radića, ispred bolnice te ispred većine crkava prije i poslije mise.

Kao što se može vidjeti, prvo sakupljaju potpise na za to neprijavljenim lokacijama. Drugo, slika čovjeka koji je privukao stol od kafića i na to stavio papir za potpise niti je na prijavljenoj lokaciji, niti je za štandom niti ima mjesto za prikupljanje potpisa označeno i uočljivo.

Također, spomenule bismo i zabrinutost zbog izlaganja malodobne djece u političke svrhe i korištenje djece za emocionalnu manipulaciju građankama i građanima.

Nadovezujući se na već rečeno dana 25. svibnja, 2018 prikupljanje potpisa se odvijalo ispred jedne od zgrada Sveučilišta u Zadru na adresi Mihovila Pavlinovića bb. Nakon što je Sveučilište u Zadru saznalo za to reagiralo je pravovremeno i naložilo mu je da napusti prostore ispred Sveučilišta te se dotični mladić koji je skupljao potpise premjestio u istu ulicu na nogostup, blokirajući prolaz svim građanima i građankama izloživši ih direktno opasnosti u prometu, jer jedini način za zaobići štand je bio spustiti se na cestu gdje automobili voze. Time je ograničio i kretanje osoba s invaliditetom. PU Zadarska je reagirala na poziv i očevidom utvrdila da se krši zakon nakon čega se mladić udaljio s lokacije.

{slika}

Iz KSS-a Antifjaka navode da su se glede navedenog prikupljanja potpisa obratile Prvoj policijskoj postaji Zadar gdje su rekli da to nije u njihovoj nadležnosti te ih uputili Upravi grada Zadra, točnije Odsjeku za komunalno redarstvo iz kojeg su potom upućene na Odjel za gospodarenje gradskom imovinom od kojeg, niti nakon višestrukih poziva, nisu dobile odgovor.

KSS Antifjaka ovim putem nastoji skrenuti pozornost na nedosljednosti u procesu prikupljanja potpisa kao i na izostanak reakcije odgovornih institucija na iste. Navedene radnje netransparentne su i neprihvatljive, a nemogućnost odgovora na iste ostalim građanima/kama uskraćuje građansko pravo na slobodu u naizgled demokratsko uređenoj državi.

{slika}