U fokusu

Međunarodni dan akcije za zaštitu ženskog zdravlja

Gerilska akcija: Maknite krunice s moje vunice!

Gerilska akcija: Maknite krunice s moje vunice!

Anonimne aktivistkinje iz primorsko-goranskog podneblja u noći su s 27. na 28. svibnja provele gerilsku akciju lijepljenja poruka kojima se ukazuje na nedopustivost miješanja klera u reproduktivno zdravlje žena. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Irska je u petak, 25. svibnja, izglasala povlačenje 8. amandmana iz Ustava, amandmana koji je stavljao život fetusa ispred života majke, odnosno “štitio život od začeća”, radi čega su žene umirale, kod većih malformacija fetusa bile primorane iznositi trudnoću do kraja, čime su ugrožavani njihovi životi, i ostavljene trajne traume, te su mnoge putovale u druge zemlje kako bi napravile prekide trudnoće na zahtjev i zaštitile vlastito zdravlje kad to već nisu mogle u zemlji u kojoj žive. Dvotrećinskom većinom glasova Irkinje i Irci su dali do znanja da treba legalizirati pobačaj i sada je na premijeru Leu Varadkaru da ispuni predizborno obećanje i legalizira pobačaj do 12. tjedna trudnoće, uz mogućnost produženja roka u slučaju silovanja, većih malformacija ploda i incesta. 

Hrvatska neokonzervativna aktivistkinja pružila je podršku irskom anti-choice pokretu, tvrdeći da je osmi amandman “blago na kojem im mnoge zemlje zavide”. Svjedočimo rastu nereguliranog priziva savjesti, kao i pritiska na žene da je “njihova dužnost rađati i poboljšati hrvatsku demografsku sliku”, što dovodi do stigmatizacije žena i nepovoljne klime u društvu koja više cijeni zigote, embrije i fetuse od života žena i rođene djece.

{slika}

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana akcije za zaštitu ženskog zdravlja, anonimne feministkinje iz primorsko-goranskog podneblja izvele su noćnu akciju kako bi ponovno ukazale na činjenicu da su reproduktivna prava žena neotuđiva i neodvojiva od ljudskih prava. Želimo naglasiti da ne dozvoljavamo da naša tijela budu regulirana katoličkim doktrinama. Imamo pravo na izbor! Imamo pravo na budućnost! Odbijamo dozvoliti da nam se nametne teška i dugotrajna borba koju su vodile Irkinje! 

Pobačaj mora biti dostupan i legalan! Maknite krunice s moje vunice!