U fokusu

IRSKI REFERENDUM

Prve izlazne ankete: Irska legalizirala pobačaj!

Prve izlazne ankete: Irska legalizirala pobačaj!

screenshot Twitter / @achesdub

Nakon 35 godina Irska je glasovala o ustavnim promjenama povezanima s pravom na pobačaj. BBC i The Guardian prenose da su izlazne ankete koje je za The Irish Timesa proveo Ipsos prevagnule na stranu kampanje za opoziv ustavnog amandmana koji kriminalizira pobačaj. Rezultati izlazne ankete glase: 68 posto DA, 32 posto NE.
 

{slika}

Odaziv na referendum vrlo je visok. Prema procjenama, odaziv nadmašuje onaj za referendum održan prije 3 godine, kada se 61 posto Iraca i Irkinja odazvalo na referendum kojim su na koncu legalizirani LGBT brakovi. Prema pisanju The Irish Timesa, u nekim dijelovima Dublina odaziv je veći nego na parlamentarnim izborima 2016. godine. Pravo glasa ima 3,2 milijuna biračica i birača.

Irski premijer Leo Varadkar prilikom glasovanja je poručio da se nada pobjedi opcije DA. “Velik odaziv mogao bi biti u korist kampanje DA”, dosao je. Ako inicijativa DA pobjedi, političarke i političari predvođeni premijerom obećali su izglasati legalizaciju pobačaja do 12. tjedna trudnoće uz produljeni rok u slučaju silovanja, incesta i većih malformacija fetusa.

Pobačaj je u Irskoj ilegalan od 1861. godine, a 1983. u irski Ustav je pod pritiscima Katoličke crkve unesen Osmi amandman (Repeal the 8th), koji izjednačava pravo majke i fetusa na život, odnosno propisuje zaštitu života od začeća. Irsku to čini zemljom s najstrožim zakonom o pobačaju u Europi. Podsjećamo – Irkinje su prisiljene roditi čak i u slučajevima silovanja, incesta ili malformacije ploda. Iznimka u slučaju ugroženosti života žene uvedena je tek 2013. godine. Kazna za pobačaj ili obavljanje pobačaja je 14 godina zatvora.


MUČNA POVIJEST PROMJENA

Iznimka iz 2013. godine omogućila je pobačaj u slučaju ugroženosti života žene. Moglo bi se reći da su tada postavljeni temelji za današnji referendum. Pozadina te odluke je, kao što nažalost često biva u pričama o ilegalnom pobačaju, smrt žene – Savite Halanppanavar. Ona je 2012. godine, u 17. tjednu trudnoće primljena u bolnicu. Imala je spontani pobačaj, ali liječnici nisu htjeli intervenirati jer je srce fetusa i dalje kucalo. Zbog toga je dobila je sepsu i na koncu preminula. Nakon njezine smrti rasprava u društvu se intenzivirala, a njezini roditelji uoči aktualnog referenduma sudjeluju u kampanju za opoziv i ponavljaju – ne dopustite da se ponovi sudbina naše kćeri.

Iza odluke o mogućnosti obavljanja pobačaja u inozemstvu također je mučna priča, poznatija kao ‘Slučaj X’. 1992. godine 14-godišnja žrtva silovanja bila je prisiljena roditi. Spriječena je u pokušaju da napusti zemlju kako bi pobacila, unatoč suicidalnim tendencijama. Vrhovni sud na koncu je presudio da je 14-godišnjakinji odlazak trebao biti dopušten, budući da je postojao stvaran rizik za njezin život i život fetusa, stoji u presudi. Nakon te odluke, tisuće Irkinja svake godine napušta zemlju s jednim jedinim ciljem – da pobace i tako zadrže kontrolu nad vlastitim životima i tijelima.

{slika}


REZULTATI GLASOVANJA ZNAT ĆE SE U SUBOTU

Više od 30 zemalja je u posljednjih 60 godina izmijenilo je zakonodavstvo s ciljem legalnog i dostupnog pobačaja. Pokret žena (i ne samo žena) koji stoji iza zahtjeva za opozivom Osmog amandmana nada se da će i Irska uskoro biti na tom popisu. Prebrojavanje glasova počinje u subotu ujutro, a konačan ishod trebao bi biti poznat do kraja dana.