Vijesti

08.10.2009. 14:45:34 - sssh.hr

Povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada

Ženska kuna vrijedi 80 lipa!

 Obilježavajući Svjetski dan dostojanstvenog rada - 7. listopada, Ženska sekcija SSSH organizirala je jučer na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu javnu akciju dijeljenja letaka prolaznicima "Ženska kuna vrijedi 80 lipa" i čitanje, odnosno performans istoga u izvedbi glumaca Željke Veverec i Božidara Peričića.

 

Ženska sekcija SSSH zahtijeva od Vlade RH hitno usvajanje zakona temeljem kojega bi žene sve proizvode i usluge plaćale 20 posto jeftinije. U prilog takvome zahtjevu, navode, idu vjerodostojni i znanstveno utemeljeni argumenti.

Ženski rad je potplaćen, podcijenjen i ponižen. Žene rade na niže plaćenim poslovima. Češće suzaposlene na određeno vrijeme. Većina su i u radu na crno. Od 1995. godine udio žena među zaposlenima neprekidno raste, pa ih je danas više od 60 posto. Žene čine i gotovo 60 posto u radno neaktivnome stanovništvu. Slabijih su mogućnosti napredovanja do visokih položaja na radnome mjestu. Zaposlene majke u privatnome sektoru imaju plaće niže od muškaraca i do 30 posto i što je još gore, imaju niže plaće od žena bez djece. Kako se navodi u letku: "Dovoljno je dokaza da ženska kuna vrijedi 80 lipa, a muška i dalje punih 100!" Potporu akciji Ženske sekcije SSSH, svojom prisutnošću, dale su i predsjednice ženskih grupa NHS-a i HUS-a.

Tagovi: nezaposlenost, žene, ženska sekcija sssh

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM