U fokusu

Filmski festival

Redateljice na čelu Sundance Film Festivala

Redateljice na čelu Sundance Film Festivala

Redateljice ove godine preuzimaju glavnu riječ na Sundance Film Festivalu u Londonu, koji će se osvrnuti na budućnosti filmske industrije nakon #MeToo kampanje protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

U sedam od 12 filmova na programu, u redateljskoj ulozi su žene, za koje organizatori navode da predstavljaju i slave glas žena u filmskoj industriji.

“Ovo je fantastička prilika za predstavljanje filmova žena koji su zaista promijenili igru”, rekla je voditeljica programa Clare Binns, inače izvršna direktorica Picturehouse Cinemasa. “Festival je izvrsna prilika za raspravu o tome kako probiti ženske glasove prema javnosti – jer imaju mnogo toga za reći”, dodaje.

Hollywood je potresen prošle godine optužbama za seksualno zlostavljanje na račun filmskog mogula Harveya Weinsteina u skandalu koji je otada razotkrio i neke druge vodeće ljude industrije. Ovaj je događaj potaknuo žene diljem svijeta da podijele vlastita iskustva seksualno uznemiravanja i zlostavljanja kroz online kampanju #MeToo. Hollywoodske su glumice također pokrenule vlastiti pokret uz hashtag #TimesUp.

Festival će otvoriti film “The Tale“, redateljice Jennifer Fox, koji istražuje problematiku seksualnog zlostavljanja i pitanje pristanka, temeljeno na njenom vlastitom iskustvu tinejdžerke u vezi sa starijim muškarcem. S Laurom Dern i Ellen Burstyn u glavnim ulogama, film je predstavljen kao “istraživanje sjećanja jedne žene koja je prisiljena prisjetiti se svoje prve seksualne veze, kao i istraživanje priča kojima se tješimo kako bismo preživjele”.

Amy Adrion, čiji se dokumentarac “Half the Picture” bavi nedostatkom redateljica u Hollywoodu, pridružit će se glavnim britanskim filmskim donatorima kako bi raspravljali o tome kako stvoriti inkluzivniju industriju.

Među ostalim redateljicama koje će raspravljati o svom radu nalazi se i ovogodišnja dobitnica Sundance U.S. Grand Jury nagrade, Desiree Akhavan, čiji film “The Miseducation of Cameron Post” govori o djevojci prisiljenoj na “konverzijsku terapiju”.