U fokusu

skup na Trgu bana Jelačića

Inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ traži raspisivanje referenduma o ukidanju Konvencije

Inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ traži raspisivanje referenduma o ukidanju Konvencije

Članovi/ice građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” okupili/e su se ove subote na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kako bi iskazali/e neslaganje s nedavnom ratifikacijom Istanbulske konvencije koja je proteklih mjeseci uzburkala hrvatske konzervativne struje zbog smatranja istih da, iako se radi o dokumentu prvenstveno namijenjenom suzbijanju i prevenciji nasilja prema ženama, ona promiče i dalje nedefinirani koncept rodne ideologije.

Prema smatranju članova/ica Inicijative, Istanbulska konvencija predstavlja dokument “poguban za hrvatski narod” te je ista stoga osnovala i organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o raspisivanju referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije te pozvala građane da se u periodu od 13. do 27. svibnja odazovu i pomognu prikupiti 400.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

Koordinatorica Inicijative Kristina Pavlović ovom je prilikom povukla paralelu s događanjima vezanim uz Brexit izjavivši: “Primjer Brexita pokazuje da je netočna tvrdnja onih koji govore da se međudržavni ugovor ne može otkazati na temelju volje naroda izrečene na referendumu.”

“Pokušava se obeshrabriti one koji vjeruju u demokraciju, vjeruju da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu.” Nadodala je također Pavlović.

Osim Pavlović, skup je privukao i mnoge druge prominentne ličnosti među protivnicima Istanbulske konvencije, poput predsjednice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalije Bartolić te umirovljenog generala Željka Sačića.

Dok, kako prenosi Jutarnji list, Bartolić smatra da “u situaciji kad je saborskim zastupnicima važnije mišljenje šefa stranke od mišljenja naroda, narod mora dići svoj glas na referendumu”, Sačić je pak mišljenja da “pokretači inicijative imaju odgovornost prema velikom broju ljudi koji su došli na skupove u Zagrebu i Splitu. Oni žele srušiti IK i [oni im to moraju] omogućiti.”

“Bit će pokušaja stvaranja pomutnje, skretanja u druge teme i pokušaja destrukcije, no mi čvrsto trebamo držati fokus na onome što nas je proteklih nekoliko mjeseci ujedinilo, a to je protivljenje Istanbulskoj konvenciji – istaknuo je Sačić te podsjetio kako su upravo branitelji i udruga udovica hrvatskih branitelja pokrenuli građansku inicijativu “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije.” Nadodao je Sačić.

Uz isticanje transparenata poput “Pobjeđuje moralna i znanstvena Hrvatska” te “spol = rod”, članovi/ice Inicijative također su se pohvalili/e velikim brojem novo-pridošlih volontera/ki te iskazali/e nadu da će prikupiti barem 10 posto glasova od ukupnog broja birača/ica koji su im potrebni da se raspiše referendum.