Vijesti

11.02.2009. 10:41:01 (MojPosao.net/Vjesnik)

Ove godine rodiljama 200 milijuna kuna više

 

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je, na Sjednici Savjeta za populacijsku politiku, podnijela izvješće o provedbi mjera nacionalne populacijske politike u 2007. godini.

Članovi Savjeta zaključili su da su učinjeni veliki pomaci u provedbi populacijske politike, te su iskazali zadovoljstvo provedenim mjerama, piše Katarina Dimitrijević Hrnjkaš u Vjesniku. Sjednica savjeta održana je u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Zagrebu.

 

Nove pogodnosti za rodilje
Novim mjerama je uveden trogodišnji rodiljni dopust za roditelje blizanaca uz naknadu od 1600 kuna, a rodiljni dopust za nezaposlene majke povećan je sa šest mjeseci na godinu dana. Podignut je i najniži iznos rodiljne naknade na 1663 kune, što je 50 posto proračunske osnovice, kao i jednokratna novčana pomoć za svako novorođeno dijete s 1360 na 2380 kuna.

Osim toga, uvećan je i iznos najnižeg doplatka za djecu, te je uveden pronatalitetni dodatak za svako treće i četvrto dijete. Svim osnovnoškolcima su osigurani besplatni udžbenici, kao i učenicima prvih dva razreda srednje škole.

Učenicima je osiguran i besplatan prijevoz te smještaj u učeničkim i studentskim domovima, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti svojim sredstvima osigurava i besplatne udžbenike za osnovnu i srednju školu djeci koja dolaze iz obitelji u kojima ima osmero i više djece.

 

Povećan broj očeva na rodiljnom
Predsjednica Savjeta za populacijsku politiku Jadranka Kosor rekla je da se prošle godine promijenila i roditeljska struktura, te je povećan broj očeva koji koriste rodiljni dopust. U prvih šest mjeseci dopust je koristilo 285 očeva, a u drugih šest mjeseci na dopustu ih je bilo 328.

Osim toga istaknula kako od siječnja ove godine postoji jedinstveni propis koji obuhvaća sve vezano uz rodiljni i roditeljski dopust, a to je Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama. Novost Zakona je da sve rodilje, bez obzira na to jesu li zaposlene ili nisu, imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku potporu.

Zaposleni roditelji mogu fleksibilno koristiti roditeljski dopust do djetetove osme godine. Pravo na posvojiteljski dopust imaju svi posvojitelji bez obzira na radni status. Za isplatu rodiljnih naknada u ovoj je godini osigurano više od dvije milijarde kuna ili 200 milijuna kuna više nego lani. O kolikom je povećanju rodiljne naknade riječ, govori i podatak da se 2003. godine za to izdvajalo oko 900 milijuna kuna. (D. P.)

Tagovi: obitelj, populacijska politika, rodiljne naknade, rodiljni dopust

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM