U fokusu

Podrška Centru za mirovne studije i Are You Syrious?

Neka Sabor istraži policijsko zastrašivanje aktivista/kinja!

Neka Sabor istraži policijsko zastrašivanje aktivista/kinja!

U svjetlu trenutno aktualnih pritisaka Ministarstva unutarnjih poslova na odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica, kao i na aktiviste/kinje pružatelje/ice humanitarne pomoći u sklopu organizacije Are you Syrious? zajedno s Centrom za mirovne studije, Platforma 112 uputila je priopćenje kojim osuđuje postupke MUP-a te od premijera Plenkovića i ministra Božinovića zahtjeva hitnu intervenciju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Platforma 112 strogo osuđuje najnovije grube pritiske Ministarstva unutarnjih poslova na odvjetnike i organizacije koje štite ljudska prava te poziva premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Božinovića da obuzdaju policiju i zaustave narušavanje vladavine prava u Republici Hrvatskoj. K tome, organizacije okupljene u Platformi 112 podržavaju zahtjev Centra za mirovne studije i Are You Syrious? za osnivanjem istražnog povjerenstva kako bi Sabor istražio nedopustivo ponašanje policije prema aktivistima i odvjetnicima za ljudska prava, te kako bi se osigurao kvalitetniji građanski nadzor nad radom policije. 

Posljednjih deset dana organizacije Are you Syrious? (AYS?) i Centar za mirovne studije (CMS), koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama, kao i odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica našli su se pod intenzivnim pritiskom MUP-a, a sve zbog slučaja poginule djevojčice Madine. Policija je najavila tužbu protiv volontera AYS?-a koji je pomogao obitelji male Madine nakon što je ušla u Hrvatsku, a paralelno su zastrašivani odvjetnici Ivo Jelavić i Sanja Bezbradica Jelavić, koji zastupaju Madininu obitelj. Nakon što su udruge najavile konferenciju za medije kako bi javnosti razotkrile metode zastrašivanja i zataškavanja od strane MUP-a, policija im je počela slati pozive za obavijesne razgovore baš u terminu najavljene konferencije za medije.

Na konferenciji koja se održala danas, 18. travnja u 10 sati,  udruge i odvjetnici osvrnuli su se i na situaciju u kojoj se nalazi obitelj poginule djevojčice Madine, posebno nakon izdavanja privremene mjere Europskog suda za ljudska prava, kao i na uvjete drugih obitelji u detenciji u Tranzitno-prihvatnom centru za strance Tovarnik. Europski sud za ljudska prava dostavio je, naime, početkom travnja odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje obitelj neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju. CMS je tada, a i danas pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova da odmah ispuni odluku Suda i omogući obitelji malene Madine smještaj u sigurnom mjestu otvorenog tipa te da i druge obitelji koje su smještene u detenciji pusti na slobodu i da ubuduće obiteljima i djeci ne ograničava slobodu kretanja.

Platforma 112 podržava borbu za zaštitu prava izbjeglica u Republici Hrvatskoj i poziva premijera Plenkovića i ministra Božinovića da hitno zaustave ove intenzivne napade MUP-a na organizacije za zaštitu ljudskih prava, kojima se narušavaju neka od temeljnih prava, ne samo izbjeglica već i građana i građanki RH.

“Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava” čine sljedeće organizacije: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mirovne studije (CMS), Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Podršku Centru za mirovne studije i Are You Syrious? izražavaju i Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Crosol – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske te Srđ je naš.”