Vijesti

06.10.2009. 12:20:20 - K. Turčin, (jutarnji.hr)

Vijest iz vjerovale/i ili ne 21. stoljeća

Liječnici iz Petrove protiv pobačaja

 Život počinje spojem muške i ženske spolne stanice - jednoglasni je stav Etičkog povjerenstva Petrove bolnice, koje čine pročelnici svih zavoda.

Takav su odgovor dali Ustavnom sudu, koji je postavio pitanje kada počinje život i kakav je stav struke oko pobačaja.

- Upit je stigao ravnateljstvu KBC-a Zagreb, a ono ga je poslalo nama. Nas osmero, članovi Etičkog povjerenstva, nismo imali nedoumica oko toga kada počinje život. Što se tiče pobačaja, nismo željeli ulaziti u taj problem. Neka zakonodavac odluči kad je ta granica i kad se pobačaj smije obaviti - rekao je Slavko Orešković, predstojnik Petrove bolnice.

Pobačaji i u Petrovoj

Ustavni je sud, kako saznajemo, takav upit poslao KBC-u Zagreb, vezano uz zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji. Pretpostavlja se da je Ministarstvo zdravstva u očitovanju objasnilo da je zabranilo zamrzavanje zametaka jer je zametak živo biće i ima pravo na život, koje mu Ustavni sud mora zaštititi. Stoga je Ustavni sud krenuo u najtežu pravnu raspravu - kada počinje život.

- Za mene osobno ovdje nema sumnje - počinje začećem. Osobno sam od onih koji ne rade pobačaje, no držim se zakona i u Petrovoj se može obaviti i taj zahvat. I ubuduće ću činiti kako zakon kaže - istaknuo je Orešković.

No, prihvati li Ustavni sud ovakav stav, posljedice mogu biti vrlo ozbiljne: u konačnici bi moglo doći do zabrane pobačaja koji nije medicinski indiciran. Naime, kada bi suci odlučili da je petodnevni zametak život i da ga se ne smije zamrzavati niti uništavati, to bi svakako bio jak argument za ukidanje legalnog pobačaja, u kojem se zametak uništava do desetog tjedna.-Stav Petrove bolnice, kao najveće takve ustanove kod nas, svakako ima odgovarajuću težinu, no Ustavni je sud dužan svako mišljenje samo razmotriti, a ne i prihvatiti - kazao nam je jedan sudac Ustavnog suda. Dodao je kako u službenim i neslužbenim raspravama koje su se na Ustavnom sudu vodile oko medicinski potpomognute oplodnje, nikada nije problematiziran pobačaj.

I kad bi Ustavni sud prihvatio stav da život počinje spojem jajne stanice i spermija, objašnjava sudac, to ne bi automatski značilo da se ukida legalni pobačaj.

Trebalo bi prije pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona koji regulira pobačaj i čekati odluku Ustavnog suda.

Međutim, zauzimanje stava Ustavnog suda oko zamrzavanja zametaka mogao bi biti jak motiv ministru zdravstva Darku Milinoviću da sam, političkim putem, promijeni zakon.

To nikoga ne bi iznenadilo, budući da je Milinović poznat kao ginekolog koji se protivi pobačaju, koji je vrlo konzervativnih stavova i blizak Katoličkoj crkvi.

Razmišlja li o tome, danas nismo uspjeli saznati, jer se ministar Milinović nije javljao.

Mnogi su ginekolozi, pa i oni iz Petrove bolnice, očajni zbog stava koji je službeno zauzelo Etičko povjerenstvo iz Petrove, jer su ministru Milinoviću - jednako kao i u slučaju medicinske oplodnje - dali moćno oružje za ukidanje legalnog pobačaja: potvrdu struke.


- Znali smo da će pobačaj biti sljedeći korak, no nismo znali da će odmah naći i stručnjake koji će tome aplaudirati. Pitanje o tome kada počinje život jedno je od najsloženijih medicinskih, etičkih, filozofskih pitanja. Ja bih se, recimo, osobno priklonio onima koji tvrde da je život DNA, a da smo mi samo transmiteri, prijenosnici - rekao je jedan od ginekologa.

Naime, ministar Milinović mjesecima je morao opravdati kontroverzni Zakon o medicinskoj oplodnji, koji je dozvolio oplodnju samo tri jajne stanice, zabranio zamrzavanje zametaka i time naš zakon svrstao među najkonzervativnije zakone u svijetu - uz bok Salvadoru i Bangladešu.Struka se glasno protivila, održavali su javne apele, slali poruke o katastrofalnom padu uspješnosti po novom zakonu, no nakon nekoliko mjeseci buke, koja ministra nije smetala, struka se primirila, održala kongres početkom rujna na Brijunima i dala potporu ministru.

Predsjednik strukovne udruge dr. Velimir Šimunić zakon je nazvao "blago hendikepiranim", ustvrdio da su znanstvena postignuća posljednjih mjeseci takva da će uspjeti novim metodama nadići nedostatke zakona i predao ministru pred kamerama pismenu potporu. Neplodni parovi ostali su šokirani.

- A sada mu je Petrova širom otvorila vrata da zabrani i pobačaj - rekao je jedan od ginekologa iz Petrove bolnice.

Tagovi: petrova bolnica, pobačaj, potpomognuta oplodnja

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

Helen von Hoehemberg:
REPUBLICI HRVATSKOJ-PITAM GDJE VI I U KOM VIJEKU ZIVITE.

NA SVE ODLUKE I ZAKONE BLISKE OVOME MOZE SE VEOMA LAKO

DOGODITI DA NA KRAJU BUDE RASKINUT UGOVOR SA NEKIMA I

FORMINANO NESTO ORIGINALNO STO CE BITI BLISKO NARODU.

ZA ZENE HRVATSKE I NJIHOVU SLOBODNU VOLJU UVIJEK !
13.11.2014. 22:27
još jedno muško:
O da, dobra stara ljevičarska navada-ako činjenice ne odgovaraju našoj ideologiji jao si ga činjenicama.
13.11.2014. 23:32

Iz drugih medija

AEM