Vijesti

11.04.2018. 15:37:58 - Libela (Centar za ženske studije)

Objavljen elektronički zbornik radova sa znanstvenog skupa o Zagorki

'Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti'

Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti

Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti

Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavlja elektronički zbornik 12 radova pod nazivom Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti, zbornik radova sa znanstvenog skupa "Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe / Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti" održanog 25.-26. studenog 2016. u sklopu 10. Dana Marije Jurić Zagorke.

U zborniku su predstavljeni radovi Nede Novosel, Biljane Oklopčić i Lucije Saulić, Vinka Drače, Iskre Vuksanović, Janice Tomić, Tee Raše, Mirele Berbić Imširović, Jasmine Bolfek Radovani, Marte Baradić, Petre Šarin, Sare Kekuš i Davora Konjikušića, Ane Fazekaš i Antonije Vodanović.

Zašto Kamen na cesti? Prvo, naslove zbornika već tradicionalno izravno povezujemo sa Zagorkinim naslovima i tako odajemo zasluženu počast njezinu nasljeđu i djelu. Drugo, ovaj naslov jednog od najpopularnijih Zagorkinih romana, koji je netipičan u opusu (najupečatljivije po izostanku sretnog završetka) pa je i sam usamljen u tome smislu, odnosi se na Mirjanu, nesretnu, zlostavljanu i diskriminiranu junakinju. Kamen na cesti označava onoga tko je odbačen zbog svoje različitosti i posljedičnu beskrajnu usamljenost, stranca na opasnom putovanju preko kojeg mnogi gaze i koji se u svojoj izmještenosti osjeća kao da više nigdje ne pripada, zaključuje Anita Dremel u svom predgovoru.

Znanstvene tekstove recenzirale su dr.sc. Suzana Coha i dr.sc. Marina Protrka Štimec, uredile: dr.sc. Lidija Dujić, dr.sc. Lada Čale Feldman, dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, dr.sc. Anita Dremel, dr.sc. Maša Grdešić i Nataša Medved, a e-izdanje Zbornika uredila je Ana Pavlić. Za dizajn naslovnice zaslužan je Studio Bilić_Müller.

Tagovi: cžs, dani marije jurić zagorke, lada čale feldman, renata jambrešić kirin, zagorka, zbornik

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM