Vijesti

06.10.2009. 10:27:16

Predstavljamo: Catholics for Choice

Condoms for life

Condoms for life

Catholics for Choice (Katolici za Pravo na Izbor) je organizacija osnovana 1973. godine kako bi podržala i promovirala  ideju o  katoličkoj tradiciji koja daje ženi moralno i legalno pravo da po pitanjima seksualnosti i reproduktivne zaštite postupa u skladu sa vlastitom savjesti.

Ciljevi organizacije su omogućiti svakom muškarcu i ženi slobodu donošenja vlastitih moralnih odluka bez prepreka, izgradnja slobodnijeg i pravednijeg društva, sigurna briga za djecu, edukacija o planiranju obitelji, jednaka medicinska pomoć za sve, legalan abortus i pravo čovjeka na zaštitu od seksualno prenosivih infekcija. Mnoge žene i muškarci u raznim dijelovima svijeta, pogotovo oni slabijeg imovinskog statusa, zbog svoje neinformiranosti i nemogućnosti edukacije o osnovnim činjenicama vezanih uz seks, te radi svoje slijepe odanosti vjeri ne uživaju te mogućnosti niti osnovna seksualna i reproduktivna prava.

Još uvijek živimo u svijetu u kojem je abortus ilegalan, nedostupan i nesiguran za većinu žena, iako bi im mogao biti od životnog značenja. Žena koja kupuje kontracepcijska sredstva u bolnici ili ljekarni često nailazi na negodovanje i odbijanje zaposlenika. Osobe koje podupiru seksualnu edukaciju i programe informiranja doživljavaju osudu vlastite sredine. U svijetu u kojem Vatikan ne nudi potporu ženama koje su ostale trudne kao posljedica silovanja u ratnoj zoni, u svijetu u kojem 40 milijuna ljudi živi sa virusom HIV-a i AIDS-om, a Vatikan i dalje moralno osuđuje uporabu kontracepcijskih sredstava.

Kako bi promijenila svijet i napravila razliku, organizacija Catholics for Choice je pripremila i provodila kampanju Condoms for life koja se bez presedana bori za pravo čovjeka na zdravstvenu zaštitu, kao i podizanje opće svijesti o utjecaju katoličke crkve i njezinih biskupa na seksualne odnose medu ljudima. Kampanja je započela 2001. godine sa sloganom "Zabrana prezervativa ubija" i odvijala se diljem planeta,od SAD-a, Meksika, Chilea do Zimbabwea, Kenije, Južnoafričke republike i Filipina. Prva faza kampanje bila je suprotstaviti se agresivnoj vatikanskoj antikontracepcijskoj politici. Također je kritizirano 4 tisuće biskupa koji su podržali ograničenje uvoza prezervativa siromašnim zemljama Centralne Amerike i Afrike. 2002. godine kampanja je znatno napredovala, a to potvrđuje i podrška biskupa iz Južnoafričke republike Kevina Dowlinga koji je sam priznao da Katolička crkva širi mnoge dezinformacije o HIV-u i kontracepciji te  podržao prezervative kao sredstvo borbe protiv AIDSa.

Sjedište organizacije nalazi se u Chicagu no organizacija je iznimno aktivna u zemljama Latinske Amerike, a svoju prisutnost u Europi potvrđuje kroz potporu Europskog parlamenta. Catholics for Choice raspolažu godišnjim budžetom od šest milijuna dolara uz veliku podršku UN-a.

Tagovi: catholics for choice, predstavljamo, religija, seksualnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM