U fokusu

Otvoreno pismo SDP-u

Podržite ratifikaciju Istanbulske konvencije!

Podržite ratifikaciju Istanbulske konvencije!

Sandra Benčić

Skupina aktivistkinja koju čine Sandra BenčićRada BorićLana Bobić, Bojana Genov, Neva Tölle i Sanja Sarnavka uputila je otvoreno pismo SDP -u apelirajući na to da podrže ratifikaciju Istanbulske konvencije. 

Njihovo propćenje prenosimo u cijelosti: 

Zabrinute zbog izjava predsjednika Davora Bernardića i nekoliko saborskih zastupnika SDP-a, tražimo da se bezuvjetno prekinu najave a onda možda i dogodi sabotiranje ratifikacije Istanbulske konvencije zbog navodnih ograda koje će biti stavljene u interpretativnu prateću izjavu. Sama prateća izjava nema nikakvu pravnu snagu i ni na koji način ne može onemogućiti provedbu ovog prevažnog  međunarodnog ugovora kojim se dižu standardi prevencije i zaštite žrtava nasilja – prvenstveno žena, ali i svih slabijih članova obitelji. Isto tako, važno je znati da je  rezervacija na Članak 30. Konvencije vezano uz financijske obveze nasilnika i države za naknadu štete koja je predložena od strane Radne skupine za ratifikaciju, ujedno i najčešća ograda i drugih država, a moralo ju se staviti zbog trenutne neusklađenosti hrvatskog zakonodavstva sa sadržajem članka 30. Konvencije. Svaka rezervacija može se povući kada se steknu uvjeti za njezino ukidanje – primjerice u sljedećem, sazivu Hrvatskog sabora. 

Ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji civilizacijsko je pitanje koje se ni na koji način ne smije koristiti  za unutar- i međustranačke obračune.  Ženski životi nisu ni politička, niti vjerska igračka!

SDP  već nosi hipoteku Vlade Zorna Milanovića koja je propustila ratificirati Konvenciju. Možda niste svjesni, ali mi znamo da je stranka zbog toga izgubila dio glasačkog tijela. Zar ste opet spremni izgubiti podršku još većeg broja građanki i građana zbog nevjerojatne političke kratkovidnosti?

U slučaju da vodstvo SDP-a sada ne podrži ratifikaciju, a zastupnici SDP-a za nju u konačnici ne glasaju za ratifikaciju, jedina poruka koja će se u javnosti ponavljati bit će da je SDP  po drugi put iznevjerio žene Hrvatske i pomogao fundamentalistima u gaženju  ženskih ljudskih prava. SDP će pasti među vlastitim biračima na temi i problemu u čijem ste rješavanju upravi vi trebali biti stjegonoše. Sada nije trenutak za poruke “ili sve ili ništa”, pogotovo što necjelovito prihvaćanje ne umanjuje važnost potvrđenih članaka.

Zar želite ostati upamćeni u povijesti kao socijaldemokratska stranka koja je dva puta propustila, zapravo odbila, ratificirati  Konvenciju bez koje, što svi znamo, nema učinkovite borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji?

Probudite se. Učinite ono što se mora. Jednoglasno podržite ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Potpisnice:

Sandra Benčić, aktivistkinja za ljudska prava

Rada Borić,  aktivistkinja, zastupnica u Gradskoj skupštini

Lana Bobić, teološka aktivistkinja

Bojana Genov, aktivistkinja, Ženska mreža Hrvatske

Neva Tölle, aktivistkinja, Autonomna ženska kuća Zagreb

Sanja Sarnavka, aktivistkinja za ženska ljudska prava, članica Radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije