U fokusu

najavljeno raspisivanje referenduma ne bi li se izbjegla ratifikacija

Ladislav Ilčić o Istanbulskoj konvenciji: ‘rodna ideologija’ opasnija je od komunističke

Ladislav Ilčić o Istanbulskoj konvenciji: ‘rodna ideologija’ opasnija je od komunističke

HRT/Screenshot

Tribina pod nazivom ‘Istina o Istanbulskoj konvenciji’ u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’ održana je jučer u Šibeniku okupivši mnoge protivnike ratifikacije. Kao govornici na tribini su se pojavili i predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić te Marija Friedrich, šibenska vjeroučiteljica i članica Udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR.

Prisutnima na tribini najavljeno je raspisivanje referenduma o ratifikaciji Istanbulske konvencije kojim njezini protivnici nastoje izbjeći njezino prihvaćanje od strane hrvatske Vlade.

Kao glavna tema na rasporedu se ponovo našla i ‘rodna ideologija’, a čitavu tribinu obilježio je niz problematičnih, diskriminatornih i seksističkih izjava od strane Ilčića i Friedrich. Govornici su borbu protiv nasilja nad ženama, o kojoj većinskim dijelom govori Istanbulska konvencija, proglasili paravanom za uključivanje postulata “opasne rodne ideologije” u zakone Republike Hrvatske.

Prema riječima Ladislava Ilčića, “prema rodnoj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće, a kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena, ili neki drugi do sada izmišljenih rodova. Rodna ideologija, koja tvrdi da su spol i rod odvojeni, preko feminističkih pokreta i međunarodnih konferencija u Kairu 1994. i Pekingu 1995. se uključila u ključne svjetske društveno-političke procese i postala je politička paradigma. Ona nema znanstvenu potkovu koja bi ju držala već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u novi dokument, a jedan od njih je Istanbulska konvencija koja je prihvaćena 2011. godine. Konvencija definitivno ima dobrih stvari, jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama. I jako je teško biti protiv takvog dokumenta i zato je kao trik unutra ubačena rodna ideologija.”

U kontekstu govora o rodnoj ideologiji Ilčić se dotaknuo i transrodnih osoba izjavivši da je “promjena spola nemoguća jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici.”

“Mi se možemo hormonalno promijeniti i ličiti na drugi spol, ali nikad nećemo biti drugog spola. Ja nikad neću biti žena.” Nastavio je Ilčić nadodavši i kako smatra da je rodna ideologija opasnija od komunističke jer je “komunistička išla čizmom i mogla se prepoznati, a ova ide iznutra“.

Po problematičnosti svojih izjava ni Marija Friedrich nije mnogo zaostajala za HRAST-ovim čelnikom izjavivši da “rodna ideologija kaže da su spolne razlike društveno uvjetovane, [to jest] odgajamo djevojčice kupnjom rozih haljina i lutki i one onda postanu curice. Spol je određen u trenutku oplodnje! U Konvenciji se spominju stereotipi koji su negativno obojeni pojmovi, ali stereotipi su nam u određenoj količini potrebni. Zbog lučenja različitih hormona u mozgu dolazi do promjena i stoga muškarci i žene u odrasloj dobi imaju različit mozak.” Prethodnu izjavu Friedrich je odlučila potkrijepiti primjerom u kojem je navela različito ponašanje muškaraca i žena po povratku s posla. Kada se vrati s posla “žena ima potrebu iznositi svoje osjećaje, a muškarac 15 minuta šutiti” smatra Marija Friedrich.

Tribinu je obilježila i vrlo velika posjećenost te odobravanje velikog broja istomišljenika što ukazuje na prisutnost nadasve visoke razine neinformiranosti u pogledu istinskog sadržaja Istanbulske konvencije kao i općenito nepoznavanje definicija termina poput ‘roda i spola’ unutar društva.