Vijesti

12.03.2018. 15:05:25 - Libela

tijelo u 'pokretu otpora'

Tijelo kao poprište političkih sukoba

Pod naponom

Pod naponom (Foto: Mašina igre)

U kazalištu KNAP ove je subote premijerno izvedena predstava naziva "Pod naponom". Navedena predstava predstavlja stvaralački privijenac inovativnog kazališnog udruženja Mašina igre (MI:) te kroz lik Čileanke pod Pinochetovim režimom, na nadasve intrigantan način, razrađuje problematiku (ženskog) tijela kao poprišta političkih sukoba, ali i kao sredstva otpora. Kako stoji u priopćenju same kazališne družine Mašina igre izdanom povodom premijere:

"Glavnu ulogu čileanske djevojke Sofije Pene, podvrgnute strahovitoj psihofizičkoj torturi u vrijeme Pinochetova režima, odigrala je riječka glumica Andrea Slama, uz Paolu Slavicu pokretačica družine koja teatar vidi kao stroj interdisciplinarnih izvedbenih praksi u prikazu aktualnih tema, zanimljivih formi i inovativnih modela provedbe kazališnog doživljaja.

Inspirirana tekstovima Ariela Dorfmana i Franza Xavera Kroetza, predstava u režiji Davora Kovača zaplijenila je pozornost uzvanika glumičinim izranjavanim tijelom u "pokretu otpora" destruktivnom osjećaju krivnje, koreografijom na granici između grča i oslobađanja koja projicira unutarnje stanje lika, ali plijeni i sama po sebi sugestivnošću scenskog pokreta, igrom svjetla i refleksija te intermedijalnim pristupom mizanscenskom oblikovanju, s brojnim "filmskim" dodirima i kreativnim upotrebama dijaprojekcije. Publika je tijekom intenzivne izvedbe "Pod naponom" okupljena u intimnom prostoru junakinje, iza scene i platna, u "vlastitoj sobi" gdje svaki šum bogate zvučne slike, bolni pokret, mučni ili utješni snoliki prizor predstavljaju potresnu inskripciju na tijelu glumice i osjetilu promatrača. Tijelo, međutim, nije ovdje tek fizičko ogledalo individualne patnje, već otkriva što je od njega napravila – politička izopačenost.

(…) Iza premijerne izvedbe nove družine stoji golem rad i potpora Kazališta KNAP te pažljiva priprema, [također] Mašina igre se doista snažno usmjerava na gledateljski doživljaj, što su pouzdani znakovi da od nje u skoroj budućnosti možemo još mnogo toga očekivati, (…)."

Izvedbe predstave pod naponom na repertoaru će biti i u travnju 2018. godine, a više informacija o predstavi kao i udruženju Mašina igre možete potražiti na službenoj Facebook stranici.

Tagovi: kazalište, mašina igre, pod naponom, premijera, tijelo i performans

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM