U fokusu

One billion rising: izvještaj iz Rijeke

Nema revolucije bez solidarnosti!

Nema revolucije bez solidarnosti!

SOS Rijeka

Valentinovo se obilježava 14. veljače te se taj dan diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Ovogodišnji moto kampanje glasio je RISE! RESIST! UNITE!, a tema je bila “Solidarnost protiv eksploatacije žena” te se kroz pjesmu i ples ukazalo na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je već tri godine za redom i Rijeka, a organiziraju je udruge PaRiter i SOS Rijeka.

I ove godine organizatorice su naglasile važnost ratificiranja Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno Istanbulske konvencije. Okupljeni/e su poručili da će ratifikacija Konvencije donijeti samo dobro svim građankama Hrvatske i da je rok da se to učini već odavno prošao te da neće odustati od podsjećanja na ovu temu te će i dalje zahtijevati od Vlade Republike Hrvatske da učini ono što je odavno obećala učiniti. Kao i žene u Zagrebu, Splitu i ostalim gradovima u Hrvatskoj, i Riječanke su poručile – Ne pristajemo biti sluškinje!

Prije samog plesa, kojeg je predvodila plesna skupina Flame, predstavnice udruga pročitale su neke od izjava koje se moglo čuti odnosno pročitati tijekom prethodne godine, a za koje smatraju da zaslužuju javnu osudu. Podsjetile su da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje te da svaka treća u žena u Europi tijekom svog života doživi ekonomsko nasilje od strane svog partnera te da je potrebna hitna analiza uzroka porasta nasilja među bliskim osobama i hitne promjene u sustavu prevencije i suzbijanju nasilja prema ženama.

Na kraju, središnja poruka koju su organizatorice poslale je da nema revolucije bez solidarnosti!