Vijesti

14.02.2018. 18:19:26 - Libela

One billion rising: izvještaj iz Rijeke

Nema revolucije bez solidarnosti!

(Foto: SOS Rijeka)

Valentinovo se obilježava 14. veljače te se taj dan diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Ovogodišnji moto kampanje glasio je RISE! RESIST! UNITE!, a tema je bila "Solidarnost protiv eksploatacije žena" te se kroz pjesmu i ples ukazalo na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je već tri godine za redom i Rijeka, a organiziraju je udruge PaRiter i SOS Rijeka.

I ove godine organizatorice su naglasile važnost ratificiranja Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno Istanbulske konvencije. Okupljeni/e su poručili da će ratifikacija Konvencije donijeti samo dobro svim građankama Hrvatske i da je rok da se to učini već odavno prošao te da neće odustati od podsjećanja na ovu temu te će i dalje zahtijevati od Vlade Republike Hrvatske da učini ono što je odavno obećala učiniti. Kao i žene u Zagrebu, Splitu i ostalim gradovima u Hrvatskoj, i Riječanke su poručile – Ne pristajemo biti sluškinje!

Prije samog plesa, kojeg je predvodila plesna skupina Flame, predstavnice udruga pročitale su neke od izjava koje se moglo čuti odnosno pročitati tijekom prethodne godine, a za koje smatraju da zaslužuju javnu osudu. Podsjetile su da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje te da svaka treća u žena u Europi tijekom svog života doživi ekonomsko nasilje od strane svog partnera te da je potrebna hitna analiza uzroka porasta nasilja među bliskim osobama i hitne promjene u sustavu prevencije i suzbijanju nasilja prema ženama.

Na kraju, središnja poruka koju su organizatorice poslale je da nema revolucije bez solidarnosti!

Tagovi: eksploatacija žena, istanbulska konvencija, nasilje and ženama, one billion rising, pariter, rijeka, sluškinjina priča, sos rijeka

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM