Vijesti

30.09.2009. 14:28:37 - Kristina Ikić Baniček (Libelin blog)

Žene s godinama

 

"Iako većina žena s godinama postanu naborane, obješene ili debele, glumica Brooke Shields u 43. godini izgleda bolje nego ikada."

Stanoviti (ili još gore ako je stanovita) A.M. na portalu Index.hr uz prigodnu galeriju fotografija hvali atraktivan izgled 43-godišnje glumice koja je u središtu pozornosti nakon što je fotografija gole 10-godišnje Brooke postala postavom izložbe u londonskom Modern Tate muzeju.  Moram priznati da sam prvu rečenicu čitala nekoliko puta jer sam pomislila da možda jutarnja kava možda još nije počela djelovati pa sanjam. A onda sam pomislila da je ovaj tekst moralo vidjeti još barem dvoje ljudi prije nego je tekst objavljen i nitko nije smatrao neprimjerenim napisati da "većina žena s godinama postanu naborane, obješene ili debele". Ili nedajbože još nešto gore npr. svjesne važnosti unutarnje ljepote, a ne skupih krpica izvana. Znam, vječita rasprava o tome da li je izgled u našem društvu važniji od sposobnosti, pameti i znanja, ovdje se čini bezlišnim. Autoru/ici članka je najvažnije ostati mršav, utegnut i s minimalnim brojem bora. I životni cilj je ispunjen.

Ali ovdje se borimo s još gorim stereotipom na rodnom principu. Kada ste zadnji put vidjeli galeriju slika nekog 40-i-nešto godišnjeg glumca i popratni tekst "iako većina muškaraca s godinama postanu mlohavi, naborani ili debeli, glumac Paško Patak u 47. godini izgleda bolje nego ikada."? Niste vidjeli takav tekst? Hm, koje li slučajnosti, nisam niti ja. I odmah se sjetim hrpe reklama o kremicama za utezanje, bore, celulit, vitamine, svježinu, hormone, sve one stvari koje svaka žena "koja drži do sebe" mora svakodnevno konzumirati. I zašto se glumica u 43. mora slikati u korzetu s mlađim modelom u provokativnim pozama, a glumac u 47. odradi foto-session u odijelu s kravatom pokazujući samo svoj osmijeh i pokoju sijedu u kosi koja odiše markantnošću i mudrošću koja muškarcima dolazi s godinama, a nas žene (izgleda) očito zaobilazi.

I utopističkim mi se tada čine priče o ženama u politici, ženama u znanosti ili ženama u svemiru kada će se i na tim ženama prvo promatrati jesu li "naborane, obješene i debele" pa tek onda da li su otkrile lijek protiv raka ili novi planet u Sunčevom sustavu.

Tagovi: godine, ideal, libelin blog, ljepota, mediji, teror, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM