Vijesti

11.02.2009. 10:24:19 (Novi list/Virovitica.info/Zadarski list/Dugi Rat)

Iz rada ženskih stranačkih organizacija

(Foto: bobsters1985)

 

Forum žena SDP-a

Rijeka - Socijaldemokratski forum žena SDP-a Rijeke u povodu Svjetskog dana bolesnika organizirao je konferenciju za novinare čija je tema bila prava bolesnika u svjetlu nove reforme hrvatskog zdravstva. Sudionice presice, potpredsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Vedrana Fržop Kotulovski i Ivana Jurčić osvrnule su se na primjere iz kojih je, kako su kazale, vidljivo s koliko se poteškoća susreću bolesnici u ostvarivanju svojih prava u tijeku reforme koju aktualni ministar zdravstva Darko Milinović promovira kao vraćanje pacijenta u središte zdravstvenog sustava po uzoru na Štamparov model.

- Uzmimo za primjer pregled kod kardiologa. Pacijent ide najprije po uputnicu za pregled i uputnicu za laboratorijske nalaze. Sljedeći dan odlazi u jednicu centralnog naručivanja da bi se naručio za pregled i sretan je ako je naručen za 15 do 30 dana. Naručiti se, doduše, može i mailom, ali oni kojima je to najpotrebnije, a to je uglavnom starija populacija, teško da tako što mogu učiniti. Kada dođe dan kad mu je zakazan pregled, najprije čeka u redu za laboratorijske nalaze, zatim čeka u redu za karton i specijalista koji dolazi u ordinaciju tek kad je obavio posao na odjelu. Kad je obavio pregled, ako nema dopunsko osiguranje, mora ga platiti i opet se vratiti s nalazom po pečat. To je naš pacijent koji je u srdištu pozornosti zdravstvenog sustava i to je strašno, ustvrdila je Jurčić.

Prema mišljenju Vedrane Fržop Kotulovski, naš je zdravstveni sustav vertikalno destabiliziran, a zdravstvo žrtva tranzicije, što se u konačnici lomi na leđima pacijenata koji su žrtve promišljanja da zdravstvo mora biti profitabilno. Zdravstvu je, tvrdi, potrebna nova humanistička paradigma. Jedan od segmenata takve paradigme je i mreža hospicijskih jedinica s jednom centralnom što sve mora biti uključeno u sustav zdravstva jer je to jedini pravi način palijativne skrbi.

 

Omiš - Žene su zastupljene u tijelima vlasti u lokalnoj samoupravi sa sramotnih 12%. U Gradskom vijeće Grada Omiša od 19 vijećnika, 5 su žene (U Općini Dugi Rat situacija je još gora, u Općinskom vijeću nema niti jedne jedine žene! op.ur.). Lokalni izbori u svibnju 2009. godine moraju biti prvi korak ka postizanju uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u procesima donošenja odluka u Hrvatskoj, imajući pri tome u vidu i činjenicu da žene čine 52% biračkog tijela. Socijaldemokratski forum žena SDP-a, Omiš u suradnji s nevladinom organizacijom CESI- Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, je organizirao radionicu "Liderice u lokalnoj zajednici", u ponedjeljak 9. veljače 2009. godine. Radionicu je vodila Sandra Mitrović Nikšić, predsjednica Foruma žena.

 

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski"

Virovitica - U organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski iz Virovitice, prošli tjedan je u prostorijama virovitičkog HDZ-a održana tematska radionica "Liderice u lokalnoj zajednici". Na radionici članicama je prezentirano nekoliko predavanja, a najveće zanimanje pripadnice su pokazale tijekom prezentiranja  teme Odnosa sa medijima.

Radionici je gostovala Desa Kolesarić iz S.O.S. telefona, predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Radionica je održana zahvaljujući projektu Liderice u lokalnim zajednicama koju provodi CESI uz financijsku podršku Norveške narodne pomoći i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

 

Zagreb -  Vječno aktualna tema o ženama u politici, dolazi najčešće u središte interesa tek pred izbore. Ponukani tom činjenicom Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba i nevladina udruga CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, tijekom višemjesečne uspješne suradnje, održali su u subotu 07. veljače 2009. u velikoj dvorani Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba u Gundulićevoj 21a, tribinu pod nazivom "Liderice u lokalnim zajednicama". 

Tom prigodom nazočne je pozdravila gđa. Sanda Kulić Makar, članica Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba i diplomirana pravnica, i predstavila temu Odnosi s medijjima, s podtemama o načinu funkcioniranja medija, važnosti medija u kreiranju javnog mnijenja, odnosima s novinarima/kama, a prikazani su i praktični primjeri kako pravilno pisati priopćenja za medije ili sazivati konferencije za medije te kako se ponašati prilikom nastupa u medijima.

Gđa. Tajana Broz, dipl. politologinja i voditeljica CESI-jevog projekta u području političke participacije žena, prezentirala je uvijek zanimljivu temu Rodne ravnopravnosti i aktualnu temu Žene u izbornim kampanjama, u kojima je istaknuta važnost rodne ravnopravnosti, pravnih okvira za određivanje broja žena na izbornim listama, Naglašeni su problemi s kojima se susreću žene kao kandidatkinje na izbornim listama (npr. predrasude o izgledu, itd.), kao i način na koji ih se može uspješno izbjeći.

Na kraju prijepodnevnog druženja liderice su izrazile želju za organizacijom više sličnih predavanja, okruglih stolova i radionica na ovu temu na svim razinama političkog djelovanja, kako bi se u što skorije vrijeme promijenila svijest društva i ozbiljnije povelo računa o nedovoljnoj zastupljenosti žena u većini državnih, a i lokalnih institucija te zahvalile Gradskom odboru HDZ-a Grada Zagreba na potpori koju im pruža.

 

Forum žena HSLS-a

Benkovac - U petak, 6. veljače, u prostorijama HSLS-a u Benkovcu, osnovan je Forum žena te Mladež HSLS-a ogranka Benkovac. Za predsjednicu Foruma žena izabrana je Vela Vuletić, dopredsjednice su Radojka Orlović te Klaudija Kvartuč.

Cilj Foruma žena je da se kroz njihov dobrotvorni i humanitarni rad poboljša položaj ciljnih skupina bez obzira na stranačku ili bilo kakvu drugu pripadnost, a na cjelovitu korist općine Benkovac.

Tako je u organizaciji Foruma žena najavljeno predavanje ginekologa dr. Ivice Žuvele pod naslovom " Rak dojke i rak vrata maternice-prevencija i liječenje" koje će se održati u četvrtak, 12. veljače u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu, a najavljena je i akcija prikupljanja odjevnih predmeta i igračaka za obitelji sa više djece i skromnim primanjima.

Tagovi: cesi, forum žena hsls, forum žena sdp, hdz, hsls, katarina zrinski, sdp

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM