U fokusu

HC punk scena neće tolerirati i relativizirati nasilje

Nastup Daniela Popovića otkazan u ime borbe protiv nasilja nad ženama

Nastup Daniela Popovića otkazan u ime borbe protiv nasilja nad ženama

Screenshot/YouTube

Nastup Daniela Popovića zakazan 10. veljače u zagrebačkoj Močvari otkazan je nakon zaprimljenih žalbi potencijalnih posjetitelja događanja pod nazivom ‘Punk Romantika’ u sklopu kojeg se, uz La Fraction i Krivu Istinu, nastup trebao održati.

Naime, spomenute pritužbe dotaknule su se nasilničkog ponašanja Daniela Popovića prema vlastitoj supruzi Sandri Popović koja je svojedobno u medijima priopćila da ju je isti “zbog zastrašujuće ljubomore, od početka braka, punih pet godina, psihički i fizički maltretirao, a njegovo nasilništvo je kulminiralo [2005 godine] kada je počeo nasrtati na [nju] barem jednom tjedno.” Smatrajući ovakvo ponašanje nedopustivim, potencijalni posjetitelji zatražili su Popovićevo isključenje iz programa.

Organizatori događanja ispričali su se zbog neupoznatosti s Popovićevom nasilničkom prošlošću i činjenice da se istome povremeno “omakne šamar” te odlučili udovoljiti zaprimljenim zahtjevima. Priopćenje organizatora upućeno posjetiteljima ‘Punk Romantike’ prenosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji/ice, posjetitelji/ice Punk romantike u nekoliko navrata tokom prošlog dana nam je ukazano na problematične izjave i nedopustivo ponašanje iz prošlosti glavnog izvođača za koje nismo znali, a koje se tiču nasilničkog ponašanja prema bivšoj ženi. S obzirom da je obiteljsko nasilje nad ženama nešto što se u našem društvu redovito ignorira i relativizira pa tako imamo slučajeve gdje se nasilje HDZ-ovog župana nad suprugom ignorira ili pravda sa izjavama poput “to vam je tako u braku” dok su pijane pjevačke zvijezde koje fizički i psihički maltretiraju svoje supruge junaci nacije smatramo da je jedina ispravna stvar da otkažemo nastup Danijela Popovića kako bismo poslali jasnu poruku da nasilje nad ženama HC punk scena neće tolerirati niti relativizirati. Nedostatak solidarnosti i podrške te društveni pritisak s kojim se vrlo često suočavaju žene žrtve nasilja su veliki problem ovog društva te smatramo da je nužno raditi na tome da stvorimo društvenu klimu unutar koje će se ženama žrtvama nasilja pružiti adekvatna institucionalna pomoć umjesto da šaljemo poruku kako je nabolje da “šute i trpe” te da ih na taj način vraćamo ponovo u ruke zlostavljačima. Velik broj žena ne prijavljuje slučajeve nasilja upravo zbog nedostatka podrške, nepovjerenja u institucije te straha od počinitelja i niskih kazni za zlostavljače. Odnos prema nasilju nad ženama kao i mehanizme zaštite moramo drastično promijeniti, a to možemo napraviti samo ako budemo imali nultu toleranciju na nasilje. Za ljubav, solidarnost i romantiku, protiv nasilja nad ženama.

Tako će vas umjesto Daniela u subotu zabavljati kultni zagrebački pop-rock sastav Neki To Vole Vruće!! #Pivaj”