U fokusu

prve objavljene 2009. godine

UN revidirao smjernice za seksualnu edukaciju

UN revidirao smjernice za seksualnu edukaciju

Prošlo je gotovo desetljeće od kada je UNESCO prvi puta objavio Međunarodne smjernice za seksualnu edukaciju 2009. godine.

Prema riječima Audrey Azoulay, generalne direktorice UNESCO-a, i dan danas velik broj mladih, na prijelazu iz djetinjstva u adolescenciju, dobiva netočne, nepotpune ili prosuđivačke informacije o seksualnosti koje utječu na njihov fizički, društveni i emocionalni razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali i predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć.

Ove revidirane i nadopunjene smjernice za seksualnu edukaciju donose nove dokaze učinkovitosti i reafirmiraju poziciju seksualne edukacije u kontekstu ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.  One promoviraju strukturirano učenje o seksu i vezama u pozitivnom i afirmativnom obliku usmjerenom na najbolji interes mlade osobe. Iznoseći osnovne komponente učinkovitih programa seksualne edukacije, Smjernice omogućuju pojedinim državama da kreiraju cjelovite kurikulume koji će imati pozitivan utjecaj na zdravlje i dobrobit mladih.

Novo revidirano izdanje Međunarodnih smjernica za seksualnu edukaciju možete pronaći ovdje!