Vijesti

27.09.2009. 09:18:21 - Marinko KRMPOTIĆ (Novi list)

Besparica prvoligašice odvela u rekreativke

(Foto: massdistriction)

DELNICE - Nažalost, ove godine - a možda i nikada više - Delnice neće moći uživati u prvoligaškom stolnom tenisu. Naime, zbog nedostatnih financijskih mogućnosti Stolnoteniski klub "Petehovac" Delnice morao je istupiti iz natjecanja 1. Hrvatske stolnoteniske lige za žene, a budući da takav potez za sobom vuče i kaznu zabrane nastupa u drugoligaškoj konkurenciji, "Petehovac" je prebačen u Županijsku ligu gdje će se natjecati više rekreacijski. Tako je, na veliku žalost svakog istinskog ljubitelja sporta, završila jedna lijepa, petnaest godina duga stolnoteniska priča u kojoj su, predvođene trenerom Damirom Morićem, delničke stolnotenisačice od županijske lige došle do natjecanja u elitnom razredu hrvatskog ženskog stolnog tenisa, gdje su najveći uspjeh ostvarile pred dvije godine osvajanjem četvrtog mjesta (!), a prošle su godine bile pete. No ovi sjajni uspjesi u jednom od najmasovnijih svjetskih sportova nisu bili dovoljni da se u Gradu Delnice nađe dovoljno razumijevanja i ne tako velikih novčanih sredstava koja bi osigurala daljnje uspjehe "Petehovca" i prezentaciju grada. Kraj ove priče je vrlo tužan i ružan, a pojašnjavajući tešku odluku o prestanku natjecanja u prvoligaškoj konkurenciji Damir Morić, tvorac delničkog stolnoteniskog čuda, kaže:

"Nažalost, drukčiju odluku nismo mogli donijeti, a kumovalo joj je opće stanje u Hrvatskoj te u Delnicama. Činjenica je da se proračun puni slabije, zbog čega nismo dobivali ni predviđena sredstva, pa u takvoj situaciji nije bilo moguće preuzeti obvezu igranja u tako ozbiljnom natjecanju kakva je prva liga. Nismo željeli doći u situaciju da ne možemo otputovati na neki susret ili nemati novaca za platiti suce ili putne troškove igračica. Nitko iz Grada nije nam mogao jamčiti da se to neće dogoditi i morali smo odustati", rekao je Morić.

"Petehovac" je bio jedini ženski klub u Prvoj ligi na području cijele Županije, a uz sjajne nastupe u prvoligaškoj konkurenciji čak četiri igračice u proteklih petnaestak godina bile su u širem ili užem krugu raznih reprezentativnih selekcija. Upravo zahvaljujući "Petehovcu" za Delnice se čulo u mnogim dijelovima Hrvatske, a pojedinačni i ekipni rezultati bili su sjajni.

Najveći ekipni uspjeh svakako je sudjelovanje u završnici četiri najbolje hrvatske ekipe i osvajanje četvrtog mjesta 2007. godine, a od pojedinačnih uspjeha treba reći da je osvojeno više od 300 trofeja na natjecanjima od županijske do međunarodne razine. Primjerice, na Zagi pingu u Zagrebu i Otvorenom prvenstvu Varaždina gotovo svake su godine osvajana odličja, a na vrlo jakom Otvorenom prvenstvu Čakovca punih šest godina osvajana su prva mjesta u doba zlatne delničke generacije koju su činile Adriana Morić i Marina Čulić.

Njih dvije bile su i temelj ekipe koja se kroz Županijsku i Drugu ligu probila do prvoligaškog natjecanja, a uz njih trener Morić posebno ističe veliku pomoć i značaj igračica koje su angažirane tijekom četiri prvoligaške sezone. Bile su to Andreja Škudar, Sanda Škrtić, Dominika Glavinić, Bojana Jagić, Sandra Živolić, Nives Macukić, Ivana Knežević i Timea Tapai. Uz ove sjajne nastupe svakako valja reći i to da je predsjednica klu ba Ljubinka Gardašević Morić bila sutkinja na Svjetskom stolnoteniskom prvenstvu održanom u Zagrebu.

No, sve ovo sada je samo lijepa delnička stolnoteniska prošlost koja ide u arhive i sjećanja. Hoće li ikada više Delnice imati jednu ovako nadarenu generaciju i trenera vrlo je upitno, ali je stoposto sigurno da se jako olako i bez dovoljno razumijevanja dopustilo da se ugasi sport u kojem su Delnice imale vrhunske rezultate na državnoj razini.

Tagovi: sport

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM