Vijesti

25.09.2009. 12:10:01 (Novi list/Jutarnji list)

Milinovićeva trakavica se nastavlja

I dalje bez dobrog zakona o potpomognutoj oplodnji

(Foto: peasap)

Umjetna oplodnja zahladila odnose u vladajućoj koaliciji

Sporni Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ponovo bi mogao narušiti osjetljive odnose u vladajućoj koaliciji, a posebice između premijerke Jadranke Kosor i potpredsjednice Vlade i šefice HSLS-a Đurđe Adlešić.

HSLS i SDSS namjeravaju se, naime, priključiti inicijativi oporbenog SDP-a i HNS-a kako bi se srušila sporna zabrana zamrzavanja embrija, na kojoj inzistira ministar zdravstva Darko Milinović. O izmjenama tog zakona, te amandmanima kojima se traži ukidanje zabrane zamrzavanja embrija, trebalo bi se danas odlučivati u Saboru. Milinovićeva varijanta zakona dobila je, u konačnici, i potporu premijerke Jadranke Kosor koja je jučer izjavila kako podržava zakon jer ga je odobrila i struka.

- Sada je to dobar zakon, podržala ga je i struka i doista ne vidim razloga da se politika miješa u nešto što stručnjaci za to područje smatraju dobrim rješenjem, kazala je Kosor, dajući nedvosmisleno do znanja da bi partnerima u vladajućoj koaliciji zamjerila iskakanje i nelojalnost po tom pitanju.

U akciji rušenja Milinovićeve zabrane zamrzavanje embrija zasada je na papiru osigurano 66 zastupničkih glasova - onih 56 zastupnika SDP-a, 5 HNS-a, 2 HSLS-a i 3 SDSS-a. Zastupnici "antimilinovićevske koalicije", računaju i na glasove tri zastupnika IDS-a, 5 zastupnika manjina, 2 glasa HDSSB-a, dvojice nezavisnih zastupnika, te zastupnika HSU-a Silvana Hrelje. Kada bi skupili takvu većinu, mogli bi računati na 79 glasova. Uz Milinovićevu varijantu zakona bi, tako, ostali samo HDZ i HSS, te 1 zastupnik HSP-a - njih, dakle, samo 73.

- SDSS i HSLS pripremaju zajednički amandman na taj prijedlog zakona, koji će biti prezentiran u saborskoj raspravi. Da, amandman se odnosi na zamrzavanje jajnih stanica i embrija, potvrdio nam je jučer popodne potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Sa gotovo istovjetnim amandmanom, kojim se traži da pacijent ima pravo odlučiti da se u postupku oplodnje oplode sve jajne stanice a ne samo tri, izaći će zajednički SDP i HNS.

- Pokušat ćemo sve, kaže Dragovan. Vesna Pusić objašnjava kako postoje dva preduvjeta da se prođe amandman o ukidanju zabrane zamrzavanja embrija.

- Prvo, svi zastupnici SDP-a i HNS-a moraju se nacrtati u sabornici, kao i IDS-a za koji imam informaciju da će biti za takav amandman. I drugo, trebamo pridobiti glasove manjina, te HSLS-a i SDSS-a, kaže Pusić.

"Antimilinovićevska koalicija" dobro izgleda na papiru, ali realizacija se zasada čini poprilično šepava. Iako je glasanje danas, do jučer popodne nitko od nositelja inicijative nije obavio konzultacije sa zastupnicima IDS-a, HDSSB-a, i pojedinim manjincima.

- Nitko me nije pitao ništa o nikakvim amandmanima, pa ne znam ni hoću li ih podržati, kazao nam je Dragutin Lesar, a slično su odgovorili i zastupnici HDSSB-a Ivan Drmić i Boro Grubišić, te manjinac Šemso Tanković. U sabornici neće biti nijednog zastupnika IDS-a.

- Načelno smo za sve što će olakšati ljudima put do vlastitog djeteta, nema ništa važnije u životu, ali sutra nitko od zastupnika IDS-a neće biti u Saboru jer smo svi na svečanoj sjednici Istarske županije, objasnio nam je zastupnik IDS-a Damir Kajin.

 

Jedino Šimunićeva poliklinika može u Hrvatskoj raditi umjetnu oplodnju

Privatna Polikinika IVF u vlasništvu dr. Velimira Šimunića, najpoznatijeg hrvatskog stručnjaka za medicinski potpomognutu oplodnju, prema našim informacijama, jedina je privatna ustanova koja kadrovski zadovoljava nove pravilnike Ministarstva zdravstva te bi jedina u ovom trenutku mogla dobiti licencu. Bez licence danas bi ostale i zagrebačka bolnica Sestara milosrdnica te bolnice u Osijeku i Splitu.Kopernikanski obrat

Naime, Pravilnik propisuje da svaka ustanova mora imati zaposlena najmanje dva ginekologa s najmanje pet godina iskustva u postupcima MPO-a, od kojih jedan mora imati užu specijalizaciju iz humane reprodukcije, te dva embriologa.

- Doista rijetke ustanove imaju dva iskusna embriologa jer za to nema potrebe. U Hrvatskoj naprosto nema iskusnih embriologa koje bi sada mogli zaposliti.

Drugim riječima, tu odredbu Pravilnika ne možemo ispuniti - objašnjava nekoliko stručnjaka iz privatnih ustanova i državnih bolnica, koji ipak ne žele govoriti pod imenom i prezimenom.

Dr. Šimuniću, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, je proteklih mjeseci bio žestoki kritičar novog zakona, da bi prije dva tjedna predao ministru Darku Milinoviću pismo u kojem mu struka daje podršku te uputio javnosti poruku da taj zakon nije katastrofalno rješenje nego tek "blago hendikepiran".

Dr. Šimunić ističe kako je "očekivao ovakva podmetanja da ga se diskreditira kao voditelja struke".

- Nisam pisao ni zakon, niti sam upitan za savjet. Moja poliklinika radi 12 godina. Od 2000. ima ISO certifikat i sukladno preporukama svih svjetskih stručnih udruga ima dva ginekologa i dva embriologa jer je to neophodno za kvalitetan rad - rekao je Šimunić.Rok do kraja siječnja

Dodaje kako je zgrožen anonimnim optužbama te su ga ražalostile jer svi kolege mogu posvjedočiti da u zalaganju za struku nije dijelio privatno od državnog te je svima i pismeno i usmeno ponudio pomoć u osvarivanju uvjeta za licencu.

- Osobitim postigućem smatram što sam uspio od ministarstva ishoditi prijelazni period od šest mjeseci - rekao je Šimunić. Ustanove se uvjetima poslovanja koje propisuje novi zakon moraju prilagoditi do kraja siječnja.

Uz IVF, jedina zagrebačka privatna klinika koja ima dva embriologa je klinika Škvorc, no ona ima samo jednog ginekologa. Ipak, očekuje se da će oni lakše naći ginekologa, nego što će, primjerice, klinika Vili ili Podobnik iz Zagreba ili CiTO iz Splita naći iskusnog embriologa.

Bolnice u Splitu i Osijeku te zagrebačka Vinogradska bolnica također će se morati snaći. Međutim, stručnjaka naprosto nema.

Tagovi: potpomognuta oplodnja

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM