U fokusu

'sanjajte još već snove'

100 priča za laku noć za mlade buntovnice

100 priča za laku noć za mlade buntovnice

Priče za laku noć za mlade buntovnice prošli je mjesec napokon stigla i na naše police. To je jedna od onih knjiga koje su posebne i inspirativne na toliko različitih načina da je teško riječima objasniti u kojem vam se trenutku zavukla pod kožu. Vjerojatno je to bilo već na prvoj stranici gdje se autorice obraćaju mladim buntovnicama iz cijelog svijeta: ‟Sanjajte još veće snove, težite višem, borite se žešće, a kad posumnjate, ne zaboravite: vi ste u pravu.”

Za početak, njezine su autorice Elena Favilli i Francesca Cavallo, pokrenule kapanju na Kickstarter platformi  kako bi sakupile 40 tisuća dolara i time financirale objavljivanje knjige.  Kampanja se u vrlo kratkom vremenu pokazala i više nego uspješnom. Zapravo, sakupile su preko milijun dolara što do sada nikome još nije pošlo za rukom.

Knjiga je zbirka od 100 priča o stvarnim ženama iz prošlosti i sadašnjosti, njihovim snovima, željama i trnovitim životnim putevima kojima su morale koračati da bi ostvarile svoje ciljeve. Priče su kratke i imaju formu bajki te tako i započinju rečenicama poput ‟Bila jednom djevojčica” ili ‟Nekoć davno živjela je jedna djevojčica”. I iako priče imaju formu klasičnu za bajke poput Snjeguljice i Trnoružice one su sve osim toga. Da su Favilli i Cavallo pisale Trnoružicu, ona bi se zasigurno sama probudila nakon što bi procijenila da je previše spavala. Priče za buntovnice opreka su Disneyjevim bajkama u kojima bespomoćne princeze u dugim haljinama s korzetima i steznicima čekaju svog princa na bijelom konju da im spasi dan. Ove su žene same svoje spasiteljice. One su astronomkinje, novinarke, sportašice, gusarice, političarke, vozačice formule jedan, aktivistice i umjetnice. One su Miriam Makeba koja je pjesmama rušila apartheid. One su moreplovka Jessica Watson koja je sa 16 godina oplovila svijet. One su Eufrosina Cruz, Ann Makosinski, Maya Angelou, Frida Kahlo, Zaha Hadid i Rita Levi Montalcini.

Knjiga je to u kojoj mlade buntovnice mogu čitati o biciklistici Alfonsini, jedinoj ženi koja je odvozila Giro d’ Italia, sufražetkinji Kate koja se borila da žene dobiju  pravo glasa na Novom Zelandu, i Jane, primatologinji koja se već pola stoljeća bori za prava ugroženih životinjskih vrsta. A tu su i prave princeze poput Kleopatre, Katarine Velike i Elizabete I. Umjesto male sirene Ariel tu je Sylvia Earle, znanstvenica koja voli roniti noću i koja je svoj život posvetila zaštiti mora i oceana. A tu je i Coy Mathis, transrodna djevojčica koja se s podrškom svojih roditelja izborila za svoje mjesto pod suncem i pravo na korištenje zahoda za djevojčice. I iako je važno naglasiti da ne vole sve djevojčice ‟haljine, ružičastu boju i lakirane cipele” kao Coy, njezina je bajka snažna i motivirajuća.

Premijerka i prva žena na tom položaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, konzervativka Margaret Thatcher čije je političko vodstvo obilježeno kontroverzama, također se našla na stranicama knjige. Iako poznata po svojoj tvrdoglavosti i ustrajnosti,  najviše je ostala zapamćena po  neoliberalnoj ekonomskoj politici koja je rezultirala povećanjem jaza između bogatih i siromašnih te razaranjem sindikata i radničkog pokreta. ‟Kad je djeci u osnovnim školama ukinula besplatni mliječni obrok, ljudima nije bila draga”, kaže bajka o Margaret Thatcher. Bajka je to koju su autorice ne samo uljepšale, nego i iskrivile jer se vrijeme njezine vladavine, uz homofobične govore i zakone te prijateljstvu s čileanskim diktatorom Augusto Pinochetom, pamti i po porastu siromaštva djece. ‘Željezna dama’, iako čvrsta i odlučna u svojim namjerama,  teško da ikome može biti uzor.

{slika}

Priče su kratke i nisu opterećene faktografijom. Fokus je na moćnim, hrabrim i neustrašivim ženama koje su ostvarile svoje snove boreći se protiv rodnih stereotipa i društvenih normi. To su stvarne bajke u kojima glavne junakinje svladavaju prave životne prepreke, od kojih je ona najveća ta što su žene. One su stvarno živjele u ovom svijetu ili još uvijek žive, i još se uvijek bore protiv omalovažavanja, zastrašivanja i zabrana.

Osim iznimnih priča knjigu krase i ilustracije. Autoricama se u ovom pothvatu pridružilo 60 umjetnica iz cijeloga svijeta kako bi svaka priča bila obogaćena jedinstvenim portretom. Umjetnice su, različitim tehnikama i svaka na svoj način, vjerodostojno udahnule život junakinjama.

I ne, ova knjiga nije samo za djevojčice. Ona je i za djevojke, i za žene, i za muškarce. Ona je za sve koje traže inspiracije za svoje snove. I za sve koje smatraju da su došle pred zid koji je nepremostiv ili da nisu dovoljno snažne da uspiju u svojim naumima. I iako je pisana jednostavnim jezikom, ona nosi snažnu poruku: nemoj nikada odustati od borbe za svoje snove! Uostalom, ona je za sve one koje vjeruju da Pepeljuga nije htjela princa, nego samo otići na ples.