Vijesti

25.09.2009. 11:30:05 - Maja Jurišić (Javno.com)

Skandalozni oglas

Tražimo tajnicu za bliske odnose dostupnu 24/7...

(Foto: DesertMonsterBell)

Tražimo ugodnu i 24 sata dnevno, sedam u dana tjednu dostupnu tajnicu, čiji bi posao bila briga o troje članova Uprave, u što spada i rješavanje njihovih privatnih problema. Tako otprilike glasi oglas za posao tvrtke Igmar obrt za trgovinu objavljen na portalu Moj posao. Kako se navodi u oglasu, ta bi osoba trebala imati bliski odnos s tajnicom, te biti spremna na rad izvan radnog vremena, kraća i duža putovanja u državi i izvan nje, ali i bez posebnih obveza kako bi bila na raspolaganju u navedeno vrijeme, odnosno kako se navodi u oglasu dostupna za Upravu 24/7 što fizički, što telefonski

Obavezno je uz životopis, stoji u oglasu, priložiti i fotografiju. Ovakav oglas, moglo bi se reći, ne viđa se često. No što zapravo stoji iza visokih prohtjeva članova Uprave tvrtke Igmar pokušali smo saznati i od čelnika tvrtke, no nažalost, on za nas nije bio dostupan u četvrtak.

No dostupni su zato bili sindikalci i ženske udruge koji su jednoglasno zaključili kako se prohtjevi navedeni u oglasu u potpunosti kose sa Zakonom o radu. A blizak odnos, kao i rješavanje privatnih i poslovnih problema, najblaže je rečeno, šokiralo i naše sugovornike.

 

- Ugovorom o radu se reguliraju obveze radnika i poslodavaca i jasno je definiran radni tjedan, odnosno dovoljeni broj prekovremnih sati i u njemu sigurno ne stoji 24 sata. Naravno postoji svojevrsni stand bay, ali u ovom slučaju to bi bilo nategnuto - kazao nam je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Dodaje kako teoretski poslodava može zaposliti osobu koja će mu se brinuti za kuću, biti guvrenanta djeci, njegovati njegova nepokretna oca, ali da ni na koji načina tada ta osoba ne može biti plaćena preko tvrtke.

- Tu se postavlja pitanje na koji je način regulirano plaćanje. Znači, netko može nakon svog posla obavljati privatne stvari za direktora ili šefa, ali to se onda dodatno plaća i to iz džepa te šefa, a ne preko tvrtke. U slučaju da se to tako ne plaća, onda taj poslodavac vara državu - istaknuo je Sever.

Na pitanje o konkretnom oglasu Igmar obrta, Sever navodi kako on osobno nikada ne bih poslao molbu za posao na taj oglas i to iz više razloga. Naime, kako navodi, cijeli oglas je čudno koncipiran, te se iza njega može kriti sve i svašta.

 

Poslodavac ne može tražiti druženje sa zaposlenikom

 - Ne bih htio reći da netko želi nedostojne usluge, što ja smatram i pranjem šefovog auta, šetanja psa i slično, ali ne sviđa mi se način na koji je sve koncipirano. Sporno je više stvari, počevši od toga da bi se zaposlenik trebao baviti s privatnim stvarima troje članova Uprave pa do tih 24 radna sata. Postavlja se pitanje koliko je tu zapravo efektivnih radnih sati ako zaposlenik treba biti tim članovima Uprave na raspolaganju non stop bilo za poslovne ili privatne stvari - zaključio je Sever.

S njim se složila i Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske rekavši kako nitko, pa tako ni poslodavac ne može tražiti privatno druženje sa svojim zaposlenim.

- To je očito zamišljeno kao onaj bivši ili robovlasnički sustav, na raspolaganju si 24 sata dnevno što za privatne, što za poslovne stvari. zakon je tu jasan, zna se da je radni tjedan 40 sati, da je deset sati broj dozvoljenih prekovremenih prema tjednu, a za sve iza toga svoju suglasnost mora dati Inspekcija za rad - rekla je Knežević. Na pitanje može li poslodavac zahtjevati od radnika obavljanje privatnih stvari, ili kako stoji u Ingmarovom oglasu rješavati privatne probleme članova Uprave, Knežević je odgovorila kako je to apsolutno nemoguće.

 

Sarnavka: Dobro da nisu tražili i fotografije nogu

- Naravno da poslodavac ne može tražiti to od zaposlenog, niti se takvi zahtjevi mogu staviti u ugovor u kojem se definiraju poslovi - istaknula je Knežević.

 

Činjenicu da netko uoće može tražiti radnika koji će mu biti dostupan 24 sata dnevno, Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e. vidi u tome što u Hrvatskoj pojedine institucije ne rade svoj posao kako treba. Naime, navodi Sarnavka, da postoji Inspekcija rada nitko zasigurno ne bi izrabljivao svoje radnike, niti bi ih ucjenama tjerao da obavljaju privatne poslove za njih.

 To vam je jednostavno u ovoj državi tako da vi, uz posao za koji biste trebali dobivati plaću, ujedno morate šefovo dijete upisivati u školu, ići mu na plac i u nabavku šepceraja. A ako se i potužiš, bez obzira što ti zakon nalaže da prijaviš takav oblik iskorištavanja, automatski ostaješ bez posla - rekla je Sarnavka.

Što se tiče očekivanja iz oglasa, poput fotografije lica ili toga da kandidatkinja za tajnicu bude ugodna, Sarnavka opet proziva državu.

- Dobro da nisu tražili fotografiju nogu, stvarno su skromni, a zanima me i koliko bi joj bodova dali za to što je ugodna. Nemam što reći. Činjenica je da se sigurno nitko ne bi usudio tako nešto pisati da se boji nekakvih posljedica.

Na kraju razgovora je zaključila kako, nažalost, s obzirom na stanje u državi vjeruje da će se na taj oglas prijaviti jako puno djevojaka i žena jer je jednostavno danas problem pronaći, a onda i zadržati posao.

- Zbog toga smo prisiljeni trpjeti izrabljivanje. Najgore je što i stranci koji dolaze u Hrvatsku provode takvu praksu, iako to u svojoj zemlji nikada ne bi jer tamo poštuju zakone- dodala je na kraju.

 

Opis posla

Briga o članovima uprave (troje), organizacija putovanja, bliski odnos sa tajnicom ureda, kordinacija sa ostalim članovima voditelja timova zbog brzih i točnih informacija, rješavanje problema kako poslovnih tako i privatnih članova uprave.Zakon jasno određuje tjednu satnicu

Što očekuje Igmar

  • osobu spremnu na rad izvan radnog vremena
  • spremnu na kraća i duža putovanja u RH i izvan granica zbog otvaranja poslovnica u susjednim zemljama
  • bez posebnih obaveza
  • ugodnu
  • spremnu za usvajanje novih znanja
  • dostupnu za upravu 24/7 što fizicki, što telefonski
  • dobar vozač

Tagovi: babe, diskriminacija, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM