U fokusu

reakcija saveza samostalnih sindikata hrvatske

Dan jednakih plaća: Stop feminizaciji siromaštva i bijede

Dan jednakih plaća: Stop feminizaciji siromaštva i bijede

Europski dan jednakih plaća, koji se ove godine obilježava 3. studenoga, označava dan kada žene u odnosu na svoje muške kolege zapravo prestaju primati plaću – rade za ništa!, gotovo dva mjeseca prije kraja godine.

Prosječna satnica za žene u Europi danas iznosi 16,3 posto manje nego za muškarce, u Hrvatskoj 10,4 posto. Prosječne razlike u ukupnoj zaradi u Hrvatskoj iznose 24,4 posto (u EU-u iznose 39,6 posto[1].).

Prema podacima Eurostata, u EU-u žene u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci ili čak bolje, ali to se ne odražava na tržištu rada. U 2016. je 33 posto žena u EU-u imalo završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29 posto muškaraca. Istodobno, opća stopa zaposlenosti žena niža je 11,6 pp nego stopa zaposlenosti muškaraca. Usto, žene su i dalje malobrojne na vodećim položajima najvećih poduzeća u EU-u. Među svakih 14 članova odbora te svakih 20 glavnih direktora samo je po jedna žena.

{slika}

I dok SSSH i europski sindikalni pokret, predvođen Europskom konfederacijom sindikata (ETUC) podržava Europski dan jednakih plaća, inicijativu Europske komisije, koja ima za cilj upozoriti i osuditi “šokantnu i neprihvatljivu nepravdu” razlike u plaćama među spolovima, ne možemo biti zadovoljni postignutim i učinjenim.

Konfederalna tajnica ETUC-a Montserrat Mir izjavila je: “Razočarani smo što Program rada za 2018. Europske komisije ne sadrži ništa o zatvaranju jaza plaća između muškaraca i žena. ETUC očekuje da načelo rodne jednakosti u novome Europskom stupu socijalnih prava bude popraćeno konkretnim akcijama nakon njegovog usvajanja na Sastanku na vrhu u Göteborgu 17. studenoga. Snažno ćemo se boriti da se ovo i ostala načela iz Socijalnog stupa provedu putem ambicioznih mjera za rješavanje razlika u plaćama i unapređenje prava radnika i radnica.”

SSSH upozorava kako je krajnje vrijeme za zaustavljanje feminizacije siromaštva i bijede.

I Europska komisija i Svjetski ekonomski forum upozoravaju na usporavanje napora na smanjivanju razlika u plaći između muškaraca i žena – ovim tempom ekonomska jednakost neće biti dostignuta sljedećih 170 godina. U Hrvatskoj je jaz u plaćama 10,4 posto, odnosno muškarac prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene.

“Zarađivati manje samo zbog svog spola u 21. stoljeću naprosto je neprihvatljivo! Jednaka plaća za muškarce i žene jedno je od temeljnih načela Europske unije, još od njenih početaka, međutim danas 60 godina nakon daleko smo od ostvarivanja toga cilja. Zahtijevamo veće plaće, jednake za muškarce i žene i nova kvalitetna radna mjesta koja će jamčiti održive sustave socijalne sigurnosti. Žene su nažalost prečesto i nerazmjerno zastupljene na nesigurnim radnim mjestima, s čestim prekidima karijere, neravnopravnom podjelom odgovornosti za skrb o članovima obitelji, što sve izravno utječe na njihove plaće danas, i mirovine sutra. Sužavanjem rodnog jaza u plaćama pomogli bismo smanjiti i razlike u mirovinama koje osuđuju mnoge žene na mirovinu u siromaštvu”, izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Božica Žilić, potpredsjednica SSSH i predsjednica Ženske sekcije SSSH naglašava kako “SSSH kao organizacija radnika posvećena rodnoj jednakosti, i danas iskazuje svoju solidarnost sa svim ženama, koje čine polovinu naše sindikalne obitelji i polovinu radne snage općenito. Vrijeme je da se organiziramo. Pozivamo radnice da nam se pridruže u zajedničkoj borbi – učlanjenjem u sindikat radnice i radnici mogu se zajedno uspješnije boriti za ženska i radnička prava, za pravednije i dostojanstvene plaće. Zaustavimo feminizaciju siromaštva! Vrijeme je za NAŠ oporavak!”



[1] Eurostat, 2014.