Vijesti

22.09.2009. 14:03:19 (Libela)

Šamar ženi = šamar društvu

 Policijske statistike u Hrvatskoj  bilježe preko 17 000 prijava za obiteljsko nasilje, dok Državno odvjetništvo podsjeća da više od 500 žena odustaje od tužbe ili povlači izjave. Saborska zastupnica Mirela Holy naglasila je odgovornost žena i potrebu da žene osvijeste svoju snagu i izađu iz nasilne veze. Uz poseban kritički osvrt na neučinkovitost institucija, naročito Centra za socijalnu skrb u Splitu i nedostatak financijskih sredstava, svi prisutni jednoglasno su se složili su u zaključcima i apelu čelnicima, te upućuju svim medijima slijedeće priopćenje za javnost:

"U povodu 10. godišnjice ubojstva 3 žene na Općinskom sudu u Zagrebu i obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo podsjetiti javnost da je rodno uvjetovano nasilje, odnosno nasilje na temelju spola, oblik diskriminacije koji ozbiljno narušava slobode i prava žena. Žene koje trpe nasilje najčešće su dvostruko diskriminirane, jer su suočene s ograničenim mogućnostima u društvu, ekonomski su ovisne i žrtve su siromaštva i socijalne isključenosti.

Države na svim razinama vlasti moraju poštivati obveze preuzete međunarodnim ugovorima i donesenim nacionalnim zakonima, tekućim strategijama i politikama. Moramo o tome govoriti u školama, obiteljima, lokalnim zajednicama i na radnim mjestima.

Upozoravamo na činjenicu da nasilje prema ženama nije u dovoljnoj mjeri prepoznato kao ozbiljan društveni problem, osobito na području Grada Splita i Županije splitsko - dalmatinske. Situacija u Splitu je alarmantna - nema skloništa za žene, nema SOS besplatnog telefona za žrtve nasilja dostupnog 24 sata, nema SOS centra, odnosno nužnog prihvatilišta.

Stoga ovim putem još jednom upućujemo apel Gradonačelniku i Županu da javne i rodne politike provode u skladu s načelima ravnopravnosti spolova i poštivanja ljudskih prava, što uključuje prepoznavanje i zadovoljavanje potreba žena i muškaraca, definiranje mjera i osiguranje sredstava za njihovu provedbu."

Okruglom stolu "Šamar ženi = šamar društvu" prisustvovali su: Mirela Holy, saborska zastupnica; Ivanka Luetić Boban, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova; Željan Branica, Općinsko državno odvjetništvo Split; Antonio Sarić, inspektor za nasilje u obitelji, PU Splitsko-dalmatinska; Antonija Vrgoč, županijska vijećnica; Danijela Didić, predsjednica udruge "Psihoaktiva"; Gordana Vrdoljak, Ured za zdravstvo i socijalnu skrb, Grad Split; novinari i novinarke TV Jadran, Splitska TV, Slobodna Dalmacija i Radio Split (ukupno 17 sudionica/ka). 

Tagovi: domine, mirela holy, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM