U fokusu

Savezništvo u borbi protiv seksualnog zlostavljanja

#HowIWillChange muški je odgovor na inicijativu #MeToo

#HowIWillChange muški je odgovor na inicijativu #MeToo

Law Twitter

Kao odgovor na inicijativu #MeToo nastala je inicijativa s muške strane naziva #HowIWillChange kojom se želi utjecati na smanjenje seksualnog zlostavljanja. 

Australski novinar i scenarist Benjamin Law kreirao je hashtag #HowIWillChange kako bi muškarci javno poduzeli akcije kojima bi se smanjila i zaustavila kultura silovanja i seksualno zlostavljanje žena. “Muškarci, naš je red. Nakon brojnih #MeToo svjedočenja i priča žena koje su bile uznemiravane, napadane i zlostavljane, danas mi poručujemo #HowIWillChange”, kazao je Law. Nakon toga dao je i prijedloge kako on sam može utjecati na smanjenje nasilja i kako se protiv njega boriti: “Prepoznajem da ne moram biti predator kako bi bio ‘bad guy’. Dovoljno je da preispitujem zlostavljanje i da ne činim ništa po pitanju istoga”, kazao je. 

Kampanju #MeToo izvorno je kreirala aktivistkinja Tarana Burke prije deset godina ali ju je nedavno u hashtag pretvorila glumica Alyssa Milano koja je na Twitteru pozvala žene da podjele svoje priče o seksualnom zlostavljanju koristeći hashtag #MeToo.

Nakon što je hashtag objavljen na internetu u nedjelju, stotine tisuća žena podijelile su osobne priče o seksualnom nasilju – od uznemiravanja do silovanja. Priče i svjedočanstva pomogla su da se pokaže koliko se žena suočava ili se suočilo sa seksualnim nasiljem. Također, upućeno je i pitanje muškarcima što će učiniti da adresiraju kulturu silovanja i seksualno zlostavljanje.  

Hashtag kojeg je Law kreirao želi upravo to – poduzeti akciju u redukciji seksualnog nasilja tako što potiče muškarce kako da aktivno djeluju u svojim sredinama ukazujući na slučajeve i osobe koje vrše seksualno nasilje te mijenjajući svoj stav o istome. 

“Prozvat ću ostale muškarce za seksizam. Ne želim samo stajati na mjestu. Ne želim dopuštati muškarcima da uznemiravaju žene”, kazao je jedan muškarac na Twitteru.

“Suočit ću se sa svakim tko izgovori seksističku izjavu o ženama, čak i kad se radi o ‘šali'”, dodao je drugi muškarac.

Više objava na Twitteru pročitajte ovdje.