U fokusu

tjedan akcije za djevojčice

Međunarodni dan djevojčica: Kako neravnopravnost počinje prije rođenja

Međunarodni dan djevojčica: Kako neravnopravnost počinje prije rođenja

Na Međunarodni dan djevojčica, koji se obilježava 11. listopada, i dalje smo suočeni/e s diskriminacijom djevojčica koja počinje prije samog rođenja i nastavlja se kroz obrazovanje, zdravlje, brak i zaposlenje. Svjetski lideri obećali su postići rodnu ravnopravnost do 2030. godine – ali na temelju trenutnog napretka za ovo će nam trebati više od 100 godina!

Zamislite svijet u kojem djevojčice mogu ostvariti vlastite ciljeve i realizirati svoje snove; svijet u kojem mogu aktivno sudjelovati u odlukama koje se tiču njihovih života; svijet u kojem su  oslobođene od nasilja i žive živote koje same odaberu. Svijet u kojem mogu napredovati, inspirirati druge i uspjeti. To je svijet koji nastojimo postići – poruka je organizatora/ica ovogodišnjeg Europskog tjedna akcije za djevojčice.

Od 9 do 13. listopada traje EUROPSKI TJEDAN AKCIJE ZA DJEVOJČICE 2017, koji će staviti naglasak na ono što još treba biti učinjeno da bi se prevladale barijere s kojima se suočavaju djevojčice/djevojke diljem svijeta te da bi se osiguralo poštovanje, zaštita i primjena njihovih prava. Kroz niz zagovaračkih akcija, akcija na razini javih politika i kampanja, zahtijevat će se od Europske unije da učini više i bolje za položaj djevojčica/djevojaka. Cilj organizatora ove akcije, koalicije organizacija civilnog društava koja između ostalih uključuju IPPF i Save the Children, jest da se donesu konkretne preporuke koje se mogu implementirati u cilju bolje zaštite, osnaživanja i promocije prava djevojčica kroz EU politike, prakse i programe od kojih će posebnu korist imati najviše marginalizirane djevojčice. Europski tjedan akcije za djevojčice podržavaju europske institucije i UN-ove agencije.

Pod sloganom “Djevojčice mogu…” ovogodišnji tjedan akcije pokazati će što sve djevojčice/djevojke mogu postići kada se njihova prava poštuju i štite. Kada ih osnažimo, zaštitimo i podržimo da ostvare svoja prava, djevojčice/djevojke mogu napredovati i uspjeti.

Tekst je prenesen sa SeZaM-a