U fokusu

2018. godine

Irska najavila održavanje referenduma o pobačaju

Irska najavila održavanje referenduma o pobačaju

Građani/ke će na proljeće iduće godine odlučiti o tzv. Osmom amandmanu, koji osigurava pravo na život ‘nerođenima’, navodi se u priopćenju vlade premijera Lea Varadkara. Javnost će na referendumu odlučiti hoće li se pobačaj legalizirati “u gotovo svim slučajevima”.

Odluka o referendumu donijeta je nakon duge borbe za “ukidanje osmog”, koja je privukla i međunarodnu pozornost, a neposredno prije prosvjednog Marša za izbor (March for Choice) koji se u subotu treba održati u Dublinu i Londonu.

Claire McGowran, volonterka London-Irish Abortion Rights Campaign, za The Independent je izjavila da se iščekuje točan datum i formulacija te da je njezina organizacija spremna za predstojeću kampanju. “U idealnom scenariju, osmi će se amandman posve ukinuti, ne samo izmijeniti”, rekla je. “Minimum zahtjeva je, pak, da više ne bude zbunjujuć i da osigurava besplatan i siguran pobačaj ženama u Irskoj, bez obzira na to kako su zatrudnjele“.

Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvalo je prošlog srpnja na ukidanje zabrane.

U najavi Marša za izbor, na internetskim stranicama Kampanje za pravo na pobačaj stoji: “Ove smo godine doznali/e da se Zakon o mentalnom zdravlju odnosi na trudne djevojčice koje traže pobačaj, te o ‘nedovoljno suicidalnim’ ženama kojima su liječnici odbili obaviti pobačaj premda na njega prema Zakonu o zaštiti života tijekom trudnoće imaju pravo”.

U međuvremenu, u Sjevernoj Irskoj vlasti i dalje kazneno gone žene koje same obavljaju pobačaje, iako u Velikoj Britaniji jača pokret za dekriminalizaciju pobačaja.

“Trebamo potpuno ukidanje Osmog amandmana u Republici Irskoj i zadovoljavajuću legislativu u Sjevernoj Irskoj. Trebamo pristup besplatnom, sigurnom i legalnom pobačaju za sve one koji ga trebaju ili žele – i to odmah“.

Tisuće žena iz Irske godišnje odlaze u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je pobačaj legalan, no ondje moraju dodatno plaćati i do četiri tisuće funti za putne, smještajne i medicinske troškove.

Irska, pretežno katolička zemlja, trenutno ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. Osmi amandman izglasan je u vrijeme kada je u Irskoj nezakonita bila i kontracepcija.

Iako je abortivne pilule moguće naručiti putem interneta, žena koja ih uzme može dobiti kaznu i do 14 godina zatvora. Prekid trudnoće dopušten je tek u iznimno rijetkim okolnostima u kojima je život majke ugrožen. Osamdesetih godina prošlog stoljeća ova je odredba za zaštitu majke većinski izglasana na drugom referendumu te je uvrštena u Ustav.

Referendumi su posljednjih godina u Irskoj nosioci progresivnih društvenih promjena; na primjer, istospolni brakovi legalizirani su nakon referenduma 2015. godine.

Mnogi javnosti poznati slučajevi žena koje traže tjelesnu autonomiju doveli su ovo pitanje u središte pozornosti. Pozornost UN-ova povjerenstva izazvala je priča Amande Mellet, žene kojoj je u 21. tjednu trudnoće rečeno da će njezin fetus umrijeti u maternici ili neposredno nakon poroda. Pobačaj je obavljen u Ujedinjenom kraljevstvu, ali budući da se morala odmah vratiti kući, pepeo njezina djeteta dostavljen joj je naknadno.

U ožujku su žene diljem zemlje proglasile jednodnevni štrajk. Noseći crno, prosvjedovale su protiv važećih zakona. Organizator(ic)e kampanje Strike 4 Repeal inspirirao je prošlogodišnji prosvjed Poljakinja, kada su žene izašle na ulice mašući vješalicama za odjeću, upečatljivim simbolom žrtava rizičnih i ilegalnih pobačaja.