Vijesti

19.09.2009. 12:16:18 - K.Turčin, (Jutarnji.hr)

Sramotna presuda

Uvrijedila nasilnika jer je rekla da je zlostavljač

Zagrebački Županijski sud pravomoćno je presudio da je Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb, kriva jer je u jednoj radijskoj emisiji 2003.  nazvala zlostavljačem supruga jedne od žena smještenih u skloništu za žene žrtve nasilja i na taj ga način uvrijedila.

Iako je u konkretnom slučaju policija prije toga tri puta intervenirala zbog nasilja u obitelji te je pokrenut prekršajni postupak protiv tog muškarca, Županijski je sud presudio da je riječ o uvredi jer protiv njega nije postojala pravomoćna presuda zbog nasilja u obitelji.

"Sudskom opomenom izrečenom okrivljenici ... postići će se kako generalna tako i specijalna svrha kaznenih sankcija tj. spriječiti okrivljenicu da ubuduće čini kaznena djela i odgojno utjecati na druge da se okane kršenja Zakona i da svoj život usklade s pozitivnim normama", piše u presudi.

Aktivistice Autonomne ženske kuće šokirane su ovakvom presudom i "odgojnom funkcijom" kazne. Postanu li ovakve presude praksa, tvrde, to će dovesti do potpunog onemogućavanja svakog javnog djelovanja ženskih aktivistica.

- Ovo je vrlo opasna presuda. Više od 80 posto žena koje trebaju našu pomoć i sklanjaju se zbog nasilja u obitelji u naše sklonište nemaju pravomoćne presude o tome da su njihovi muževi zlostavljači. Ako više javno ne smijemo uopće govoriti o takvim slučajevima i prenositi ono što su nam te žene rekle, naš posao gubi smisao - kažu u Autonomnoj kući.

Županijski sud u presudi također navodi kako je u svojem istupu Neva Tolle prekršila i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, koja joj, istina, jamči pravo na slobodu izražavanja, mišljenja i širenja informacija, ali istodobno utvrđuje i pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života te doma, koje je okrivljenica prekršila.

- Iz pozicije nasilja u obitelji, ovo je skandalozno jer kad je u pitanju obiteljsko nasilje, nema privatnosti obiteljskog života i doma - zaključuju u Autonomnoj ženskoj kući.

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja je zastupala Tolle, najavila je ustavnu tužbu

Tagovi: autonomna ženska kuća, nasilje protiv žena, neva tolle

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (8)

Stari komentari

tajuska:
dio oko prava na postovanje privatnog i obiteljskog zivota mi je najbolje. zena zavrsi u sklonistu zbog nasilja i onda su djelatnice doma krive za narusavanje privatnog i obiteljskog zivota jer o tome javno progovore...pa da se ubijes u kojoj bolesnoj zemlji mi zivimo.
19.09.2009. 16:33
:
Ne vidim što je tu bolesno?

Pa briga o ženi žrtvi ne daje nikome za pravo da se sa zlostavljačem obračunava, zar ne?

Da je gospođa Tolle platila da zlostavljača netko prebije da li bi to bilo ispravno?
20.09.2009. 08:59
tajuska:
dio po kojem se to moze karakterizirati kao kleveta ili uvreda jer nije zavrsio kazneni (ili koji vec) postupak okej. ali dio u kojem sud kaze da je naruseno ljudsko pravo u vidu obiteljske privatnosti osobi koja ima tri prekrsajne prijave zbog nasilja i zena mu je u sklonistu, ne drzi vodu nikako. mozda najbolje da drzavno odvjetnistvo uopce ne moze pokrenuti postupak jer se time narusava privatnost obiteljskog zivota. time bismo se bas fino vratili u dobra stara vremena kad je nasilje bilo privatna stvar muza i zene. a tocno na tom tragu je i ovako srocena odluka suda.

a nasilje nije nikada i ni u kojem slucaju opravdano. to valjda nije nuzno dodatno objasnjavati...(osim mozda sudu)
20.09.2009. 09:07
dzej kay fan club:
apsolutno se slazem sa presudom, steta da i supruga nije kaznjena, ipak se drznula bez pravomocne sudske presude otici od supruga, time je pokazala iznimno nepostivanje obiteljskog zivota i doma. jadan suprug je bio izlozen nevidjenoj sramoti zbog njenog postupka. trebala je lijepo ostati u zajednickom kucanstvu, pa sve legalno, ako sud presudi da ju je zlostavljao neka se iseli.ako naravno prezivi do tada...
20.09.2009. 12:10
:
Ok, dakle jest uvreda i tu se slažemo.

Ostaje pitanje privatnosti. Ne slažem se da se ova odluka suda ikako može dovesti u vezu s nasiljem u obitelji - jer sud o tome i nije odlučivao - odlučivao je o onome o čemu smo se složili.

A meni se čini da ako netko na radiju priča o mojem privatnom životu sigurno narušava moje pravo na privatnost.

Državno odvjetništvo je naravno izuzeto od narušavanja privatnosti - ono ima mandat podizati optužnice, a hoće li nečija privatnost time biti povrijeđena je manje važno.
20.09.2009. 12:17
tajuska:
onog trena kad si posaljes zenu premlacenom u skloniste, oduzeo si si pravo da se bunis oko narusavanja obiteljske privatnosti. onda ni mediji nebi smjeli izvjestavati o slucajevima obiteljskog nasilja bez pravomocne presude suda...
20.09.2009. 13:02
:
Ali tko kaže da ju je on poslao u sklonište?
Rekli smo da ne možemo reći da je to bio on dokle god sud to ne odluči ...
21.09.2009. 09:41
tajuska:
je, zene dobrovoljno spakiraju vrecicu sa stvarima i s masnicom na faci dobrovoljno odlaze iz svoje kuce u skloniste. ovako se mozemo uvijek vratiti na to da zene zapravo lazu, a s ovakvim presudama na to da je obiteljska privatnost nedodirljiva. neva tolle je javno rekla nesto sto se mozda moze smatrati klevetom, ali nikako nije narucila neciju obiteljsku privatnost.
21.09.2009. 10:34

Iz drugih medija

AEM