Vijesti

15.09.2009. 13:42:43 (Novi list)

Liječnici hvale "Milinovićev" zakon

Hrvatski stručnjaci za humanu reprodukciju konačno su dali potpunu podršku Zakonu o medicinskoj oplodnji nakon što je ministar zdravstva obećao znatna ulaganja u ovo, dosad zanemareno medicinsko područje.

- Prvi put nakon 15-20 godina ulaže se u ovaj dio reprodukcijske medicine. Svima se do sada to činilo preskupim, kazao je dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, na konferenciji u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u Petrovoj, koju je jučer posjetio resorni ministar Darko Milinović.

Osim što je za opremu centara za humanu reprodukciju i edukaciju stručnjaka samo do konca ove godine osigurano milijun kuna, značajna je financijska novost da će od početka iduće godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sve postupke medicinske oplodnje plaćati odvojeno, što znači da oni više neće biti "teret" bolničkim proračunima. Ministar Milinović novim je zakonoma odriješio i "državnu kasu" za veći broj postupaka koje će svakoj ženi plaćati država - sada ih je šest, a prije ih je bilo tri. Ukinuta je i dobna granica - do sada pravo na plaćene postupke imale su samo žene do 38 godina.

- Kao što vidite, recesije u hrvatskom zdravstvenom sustavu nema, pohvalio se ministar Milinović.

Javnu podršku "Milinovićevom" zakonu dali su hrvatski ginekolozi okupljeni proteklog vikenda na kongresu na Brijunima te istodobno poručili da su spremni na njegovu primjenu, ako dobiju obećanu materijalnu potporu Ministarstva zdravstva.

Tagovi: potpomognuta oplodnja

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Snježana:
Milingele i njegovi dječaci iz Brazila
15.09.2009. 21:40

Iz drugih medija

AEM