Vijesti

12.09.2009. 10:50:42 - Sanja MIHALJINAC (Novi list)

Tiha vojska od 140 milijuna zlostavljanih žena

 

Jučer popodne je završena Međunarodna konferencija o nasilju nad ženama, pod pokroviteljstvom Farnesine, talijanskog ministarstva vanjskih poslova, kojom je presjedavala ministrica za podjednaka prava Mara Carfagna. Radilo se o jednoj vrsti skupa G8 za zaštitu žena koje su skoro uvijek nijeme žrtve agresije muškaraca. Po prvi put do sada se raspravljalo o učinkovitim metodama kažnjavanja agresora nad bespomoćnim ženama i nije se završilo kao do sada samo na praznim frazama osude. Ženama svijeta se pridružio i predsjednik Italije Giorgio Napolitano koji ih je pozdravio prilikom otvaranja konferencije i odlučno zahtijevao da nasilje nad ženom bude teško kazneno djelo i da se stavi na raspolaganje ženama žrtvama sve moguće institucionalne pomoći. Talijanska vlada je u zadnjem razdoblju dosta učinila na tom planu, počevši od odobravanja fondova za besplatne usluge odvjetnika pa do centara za rehabilitaciju za žene-žrtve agresije.

"Prvo što trebamo učiniti je oštro kazniti svakog agresora koji se kukavički iživljava nad ženama kao slabijem spolu. To će biti jasna poruka da se nitko ne može maltretirati niti zlostavljati bez teških posljedica. Drugi korak je rad na edukaciji pučanstva da se ne treba praviti razlika među spolovima, nacijama i religijama. Da svi uživaju ista prava koja su i zajamčena našim Ustavom", poručio je predsjednik Napolitano.

Za vrijeme konferencije su izneseni porazni podaci. U svijetu ima čak 140 milijuna žena žrtava nasilja. Jedna od pet žena je bila seksualno zlostavljana. Čak 93 posto žena nije prijavilo silovanje od strane partnera.

Samo u Italiji ima 6 milijuna 743 tisuća žena žrtava nasilja, a milijun i 400 tisuć njih je bilo silovano prije 16. godine.

Najnoviji rastući fenomen koji do prije godinu dana nije bio kažnjiv u Italiji je stalking ili morbidno proganjanje osobe, čije su žrtve najčešće ili poznate osobe ili bivši partneri. Samo u Italiji ima dva milijuna i 77 tisuća žena-žrtava stalkinga. Prema podacima WHO-a Svjetske zdravstvene organizacije svake godine je 50 tisuća žena ubijeno od strane svojih partnera. A na temelju ovogodišnjeg izvješća WHO-a, računa se da su žene u dobi od 15 do 44 godine izložene mnogo većem riziku da budu silovane ili seksualno zlostavljane, nego da obole od karcinoma, malarije ili dožive prometnu nesreću.

Tagovi: nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM