Vijesti

11.09.2009. 11:13:45

Rodno osjetljiva politika u Splitu

 

Mirjana Kučer i Ana Vranješ iz udruge "Domine" provode "Analizu integracije rodnih politika u javne politike na području Grada Splita" koja bi trebala pružiti uvid u stvarnu primjenu načela ravnopravnosti spolova na lokalnoj i regionalnoj razini.

Po ugledu na dobre primjere iz EU prakse, analiza obuhvaća postojeće politike i sve službene akte donesene nakon usvajanja Zakona o ravnopravnosti spolova 2003. Unatoč projektom predviđenim planovima, novoformirana vlast već se gotovo 2 mjeseca nije odazvala na suradnju, a provedbu načela ravnopravnosti spolova dodatno otežava nejasna i neusklađena terminologija i konfuzni, neprimjenjivi Zakon. Primjerice, na upit o usklađenosti akata i provedbe rodno osjetljive politike, uz šturi odgovor, u dodatku su nam priloženi podaci o politici rađanja, što jasno ukazuje na nerazlikovanje pojmova rodno osjetljive politike i demografske politike.

Rezultati istraživanja bit će objavljeni u publikaciji "Rodna politika u lokalnoj zajednici - politika za promjene" i elaborirani na međunarodnoj dvodnevnoj konferenciji koja će se održati u hotelu Park krajem studenog ove godine.

 

 Navedene aktivnosti odvijaju se u okviru strategije promicanja ravnopravnosti žena i muškaraca u gradovima i regijama i Phare programa EU za Hrvatsku kroz projekt "Stvaranje novih modela za unaprjeđenje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne javne politike u Gradu Splitu".

Tagovi: domine, split, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM